середа, 30 березня 2022 21:31

Спецтема: Війна Росії проти України

У списку понад 200 найменувань: Німеччина запропонує Україні додаткову зброю для боротьби з РФ

У списку понад 200 найменувань: Німеччина запропонує Україні додаткову зброю для боротьби з РФ
Німеччина запропонує Україні додаткову зброю, аби посилити опір ворожій армії. Фото: Reuters

Уряд Німеччини планує якнайшвидше запропонувати Україні додаткові системи озброєння, щоб посилити опір армії Російської Федерації.

У вівторок, 29 березня, група держсекретарів відповідних відомств погодилася запропонувати уряду України список різних систем озброєнь найближчими днями. Після - Київ має вирішити, яку зброю може використати найкраще, повідомляє німецьке видання Spiegel.

Після початку війни міноборони Німеччини запитало німецьку військову промисловість, які системи озброєння можуть доставити в найкоротші терміни. Відділ міністерки оборони Крістін Ламбрехт на основі відгуків створив список, у якому понад 200 найменувань.

У списку - майже всі відомі німецькі виробники озброєнь, а також дрібні постачальники, які хочуть швидко поставити зброю в Україну та можуть це зробити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Було і не стало: ЗСУ розтрощили колону рашистів

"Новим у цій ідеї є те, що заплановані поставки - це вже не системи зі складів Бундесверу, а свіжозроблена зброя, яку можна було б відправити в Україну. Поки що неясно, як укладатимуть угоди. ЄС встановив бюджет 1 мільярд євро, з якого держави-члени можуть фінансувати постачання зброї в Україну. Проте досі Німеччина, ймовірно, не використала кошти ЄС. Сам Бундесвер уже поставив протитанкові та зенітні ракети, частково зі старих запасів. Також на минулому тижні було оголошено, що Бундесвер має намір продати ще 2000 гранатометів", - зазначають у виданні, передає "Європейська правда".

Новий список додаткового озброєння дає зрозуміти, що майже всі побоювання з приводу постачання зброї в Україну зникли. До значної кількості захисних матеріалів є також важке озброєння: міномети чи важкі гармати типу GAM B01 від виробника Rheinmetall.

"Також представлено багато високотехнологічних матеріалів. Наприклад, компанія Thales пропонує поставити наземні системи радіолокації Squire і 12 мінометів. За словами виробника, їх можуть доставити в Україну вже цього тижня. Також можна було б відправити тисячі приладів нічного бачення, бронежилетів, касок, сучасні дрони для спостереження за полем бою", - повідомляють.

Список включає можливе постачання зброї на суму €308 млн, більше половини з якого становлять розвідувальні пристрої. Зокрема, прилади нічного бачення чи радарні системи, а також ультрасучасні мікродрони, які оснащені глушниками для відключення сигналу мобільного телефону.

Німеччина може стати країною-гарантом безпеки України в межах майбутнього мирного договору з РФ. Про готовність заявив прессекретар німецького уряду Штеффен Хебештрайт. Він заявив, що канцлер країни Олаф Шольц провів телефонну розмову з Володимиром Зеленським. Під час неї сказав про готовність стати гарантом безпеки для України. Водночас невідомо, чи буде така роль ФРН включати військовий компонент. За словами Хебештрайта, Берлін поки що утримується від оцінки українсько-російських переговорів, що відбулися в Туреччині. Він пояснив це тим, що країни все ще продовжують працювати над певними домовленостями.

Зараз ви читаєте новину «У списку понад 200 найменувань: Німеччина запропонує Україні додаткову зброю для боротьби з РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі