пʼятниця, 09 вересня 2016 00:20

Переводити авто на газ стане невигідно

7 вересня літр газу для авто на столичних заправках продавали по 12 грн. За тиждень він подорожчав на гривню.

— Ціна зростає через величезний попит на це пальне й обмежену пропозицію. Росія чинить перешкоди Білорусі, що виробляє та експортує газ в Україну. Притримує відвантаження наф­ти. У нас упав видобуток нафти й газового конденсату — сировини для скрапленого газу. Нафтопереробні заводи користуються цим і підвищують вартість, — каже Олександр Сіренко, 36 років. Очолює консалтингову компанію "Юпеко".

— Від початку року на 40 відсотків більше авто перевели на газ, ніж 2015-го. Попит на скраплений газ відповідно теж виріс. А експорт і виробництво відстають. На газовому аукціоні 7 вересня був ажіотаж. Ціна з заводу була чи не найбільша за всю історію — 20 600 гривень за тонну. Це близько 11 гривень за літр. Вищою вона була тільки в лютому 2016-го, коли курс долара наближався до 30 гривень.

Різкого нарощування виробництва скрапленого газу в Україні не буде до нового року. Щонайменше пару тижнів вартість зростатиме — доки розпродадуть газ, що закупили 7 вересня. 13 гривень за літр — не межа. Ціни на скраплений газ уже на межі привабливості — це 50–55 відсотків від ціни 95-го бензину. Скоро переводити авто на газ стане невигідно.

Зараз ви читаєте новину «Переводити авто на газ стане невигідно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі