субота, 24 грудня 2022 00:40

Народ України отримав найвищу нагороду Євросоюзу

Премією Європейського парламенту ім. Андрія Сахарова "За свободу думки" нагородили українців в особі президента Володимира Зеленського. Це — щорічна відзнака Європарламенту. Її вручають за захист прав людини і її основних свобод, розвиток демократії та відстоювання верховенства права.

— Ця нагорода для тих українців, які воюють на землі, — каже президентка Європарламенту Роберта Мацола. — Для тих, хто був змушений тікати. Для тих, хто втратив рідних і близьких. Для всіх тих, хто відстоює і бореться за те, в що вірить. Я знаю, що хоробрий народ України не здасться, і ми також.

Церемонія нагородження відбулася в Європарламенті в місті Страсбург 14 грудня. Від імені українського народу відзнаки отримали парамедикиня Юлія Паєвська, мер окупованого Мелітополя на Запоріжжі Іван Федоров і керівниця Центру громадських свобод Олександра Матвійчук.

Зеленський виступив по відеозв'язку. Закликав вшанувати пам›ять усіх загиблих і нагадав про злочини Росії:

— Окупанти руйнують міста й села та всю життєво важливу інфраструктуру. Так було в Маріуполі — ви всі це бачили. Так було у Волновасі — це ще одне місто, повністю знищене після російського наступу. Там жило понад 20 тисяч людей до цієї війни. Тепер — суцільна руїна. Те саме російська армія робить із Бахмутом — іншим містом Донбасу, від якого російські удари залишають розбите каміння. А там раніше жили більш як 70 тисяч людей. Зовсім нещодавно. Ще торік. Зараз — руїни.

Зеленський сказав про створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України.

Премія названа на честь радянського фізика й політичного дисидента Андрія Сахарова, а її розмір становить 50 тис. євро.

Зараз ви читаєте новину «Народ України отримав найвищу нагороду Євросоюзу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі