субота, 24 грудня 2022 00:40

Українські фільми показали на всіх фестивалях світу

Протягом 2022 українські фільми показали на всіх трьох найпрестижніших фестивалях світу: Венеційському в Італії, Каннському у Франції і Берлінському в Німеччині. Глядачі побачили сім стрічок.

В Італії відбулася прем'єра української трагікомедії "Люксембург, Люксембург" режисера 30-річного Антоніо Лукіча. За сюжетом, протилежні за характерами брати-близнюки з Лубен Полтавської області після поневірянь зустрічаються за кордоном з помираючим батьком, який покинув їх ще у дитинстві.

У сюжеті драми "Валерія виходить заміж" спільного виробництва Ізраїлю та України українка познайомилася з майбутнім чоловіком в інтернеті, одружилася за розрахунком і виїхала за кордон. Її сестра Валерія планує досягти щастя тим же шляхом.

Поза конкурсом представили документальну стрічку "Свобода у вогні: Боротьба України за свободу" спільного виробництва США, Великої Британії та України. Присвячена історіям військових, журналістів, волонтерів, лікарів в умовах повномасштабної агресії Росії.

На Каннському фестивалі у Франції відбулися дві українські прем'єри. У другій за значенням програмі "Особливий погляд" взяла участь драма "Бачення метелика" режисера Максима Наконечного, 32 роки. Головна героїня — звільнена з полону на Донбасі аеророзвідниця добровольчого батальйону. Після повернення до Києва лікується та вагається — робити аборт чи народити дитину від зґвалтування російським військовим.

Сеанс "Памфіра" 39-річного Дмитра Сухолиткого-Собчука у програмі "Двотижневик режисерів" завершився шестихвилинною овацією глядачів. Події розгортаються у прикордонному селі на Буковині. Будівельник і колишній контрабандист змушений повернутися до криміналу, щоб відплатити місцевому авторитету за провину сину.

На Берлінському фестивалі в Німеччині до секції "Покоління" відібрали документальний фільм 46-річного Тараса Томенка "Терикони". Показує дітей із прифронтової зони Донбасу.

У програмі "Панорама" приз екуменічного журі та приз глядацьких симпатій здобув фільм "Клондайк" Марини Ер Горбач, 41 рік. Драма розповідає про чоловіка, який намагається евакуювати вагітну дружину із села Грабове на Донеччині під час окупації в липні 2014-го. Фільм нагородили за найкращу режисуру у світовому конкурсі на найбільшому фестивалі незалежного кіно в США "Санденс". Стрічка є претендентом на "Оскар" від України.

— 2022-го українське кіно показало свою найкращу форму, — каже кінознавець Алекс Малишенко, 31 рік.

— Це завдяки фільмам, які зняли ще до повномасштабного вторгнення. У 2023–2024 роках теж представимо стрічки на всіх кінофестивалях. Але після цього буде затяжна пауза. Бо через війну і зменшення фінансування зараз знімаємо мало.

Зараз ви читаєте новину «Українські фільми показали на всіх фестивалях світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі