середа, 07 травня 2008 17:13

Юлія Вакуленко стане громадянкою Іспанії

  Юлія Вакуленко розраховує виступати за іспанську збірну з наступного сезону
Юлія Вакуленко розраховує виступати за іспанську збірну з наступного сезону

Тенісистка 24-річна Юлія Вакуленко хоче змінити українське громадянство на іспанське. Вона подала документи на отримання нового паспорта.

Кореспондент "ГПУ" зателефонував спортсменці до Парижа, де вона тренується. Ставлю питання українською. Вакуленко розуміє її, але відповідає російською з акцентом.

Ваше рішення не стало несподіванкою для фахівців — кілька років ви ігнорували виклики до збірної України. Чому лише нині оголосили про бажання стати іспанкою?

— Тому що не так давно отримала запрошення зіграти за Іспанію у матчі на Кубок Федерацій. Зібрала сімейну раду і прийняла пропозицію. До речі, не треба говорити, що я ігнорувала виклики до української збірної. Не вдавалося приїжджати то з однієї, то з іншої причини. А коли виникла реальна перспектива зіграти за Іспанію, я свідомо взяла паузу.

Які переваги надасть вам іспанське громадянство?

— Вже 10 років мешкаю в передмісті Барселони. Моя мати давно отримала іспанський паспорт. Мій брат Брайан, який займається велоспортом, також іспанець.

Хлопця дотепер не маю. Я вільна

Чи відчували ви себе українкою?

— Непросте питання. Ще дитиною я залишила Крим і переїхала до Белграда. Пам"ятаю, де народилася, зрідка відвідую в Ялті свого діда, дядьків, тіток. Але виросла я в інших країнах. Відчуваю себе громадянкою світу. Знаю не тільки іспанську та французьку, а й англійську, російську. Мені комфортно в будь-якому куточку Європи.

Як керівництво української тенісної федерації зреагувало на ваше рішення?

— Цивілізовано. Я написала до федерації листа, де пояснила свою позицію. Українці мене зрозуміли.

Ви зможете виступати за Іспанію на Олімпійських іграх у Пекіні?

— Ні, там я точно не гратиму. Процес зміни громадянства займе деякий час. Уже зібрала й подала необхідні документи. Однак іспанська федерація тенісу розраховує на мене з наступного сезону.

Рік тому ви давали мені інтерв"ю і сказали, що не маєте постійного друга. Можливо, нині знайшли своє щастя, а він — іспанець?

— Думаєте, потенційний хлопець змусив мене виступати за Іспанію? Не вгадали. У мене дотепер немає хлопця. Я вільна.

Поки що ви виступаєте під українським прапором?

— Точно. Найближчий старт призначено у французькому Страсбурзі 19 травня. Там розігруватимуть 175 тисяч доларів. Не виступала кілька місяців, бо ще в січні перед початком відкритого чемпіонату Австралії зазнала побутової травми. Впала з велосипеда.

1983, 10 липня — Юлія Вакуленко народилася в Ялті, Крим
1998 — переїхала до Белграда (Сербія), почала займатися тенісом
1999 — переїхала до іспанської Барселони
2001 — здобула першу перемогу на турнірі ВТА
2003 — дебютувала в турнірі "Великого Шолома" у відкритому чемпіонаті Франції
2007 — стала півфіналісткою турнірів ВТА у Варшаві та Берліні
47-ма ракетка світу. Неодружена

Зараз ви читаєте новину «Юлія Вакуленко стане громадянкою Іспанії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі