понеділок, 02 липня 2007 16:29

Тютюн довів Кройффа до інфаркту

1 липня 2006 року в Україні заборонили курити у громадських місцях. Але на тренерських лавах під час футбольних матчів це робити дозволено: у регламенті Професійної футбольної ліги заборону на куріння у технічній зоні не ввели.

Натомість Європейський футбольний союз (УЄФА) ще три роки тому заборонив тренерам палити на лаві запасних. Чиновники мотивували своє рішення негативним впливом на молодь.

Боротися з курінням вони почали ще сім років тому. Напередодні Кубка світу-2002 француз Зідан, італієць Мальдіні та португалець Фіґу знялися у 20-секундному ролику: "Май сміливість сказати — ні!". На акцію було виділено майже $4 млн. На молодіжному чемпіонаті світу-2003 в Об"єднаних Арабських Еміратах було заборонено як куріння, так і рекламу тютюну.

Представники інших видів спорту підтримали ініціативу футбольних функціонерів. Організатори відкритого чемпіонату Франції з тенісу заборонили продавати поблизу кортів цигарки і прибрали рекламні щити з табличками тютюнових спонсорів, відмовившись від значного прибутку. А керівництво "Формули-1" навіть змушене було зняти з календаря чемпіонату етап у Бельгії через відмову організаторів прибрати на трасі рекламу сигарет "мальборо".

Сократес мав диплом лікаря-терапевта. Але це не заважало йому курити

У 1980-х футболістів київського "Динамо" за цигарку штрафували на 200 карбованців. Головний тренер команди Валерій Лобановський не переносив запаху тютюну. Коли його запитували, хто в команді не курить, відповідав напівжартома: "Тільки я один!".

Бразильський футболіст Сократес паралельно отримав диплом лікаря-терапевта. При цьому він не міг жити без тютюну.

— Тренери у моєму житті дорікали за дві речі, — говорить він. — По-перше, їм здавалося, що я мало тренуюся, по-друге —  забагато курю. Перша претензія була безпідставною, а друга, на жаль, справедливою.

Триразовий володар "Золотого м"яча" голландець Йоганн Кройфф мало не з дитинства викурював пачку цигарок на день. Через це ледь не попрощався з життям. 1991-го він, тоді 44-річний тренер "Барселони", переніс інфаркт. Лікарі категорично заборонили Кройффу курити. Льодяники замінили йому цигарки, але від тренерської діяльності через проблеми з серцем 1996 року він змушений був відмовитися.

Колишній капітан збірної Німеччини Штефан Еффенберґ виступав за італійську "Фіорентину". Різдво 1993-го гравці флорентійської команди вирішили відсвяткувати разом. Один із футболістів зробив самокрутку. Еффенберґ пару разів затягнувся.

— Про найближчу допінг-пробу я тоді не думав, — розповідав згодом Еффе. — На 10 хвилин мене тоді засліпило, а потім почало вивертати. Я блював і вкрився холодним потом. Відтоді — ніколи.

Нинішній тренер київського "Динамо" Анатолій Дем"яненко курить.

— Після закінчення ігрової кар"єри почав, — розповідає він "ГПУ". — Десять цигарок за день у мене десь іде. Кинути не виходить, хоч дружина наполягає. Тренерська робота, нерви.




Серед тренерів команд вищої ліги


Курять

Безсонов Володимир — ФК "Харків"

Дем"яненко Анатолій — "Динамо"

Заваров Олександр — "Арсенал"

Іщенко Олександр — "Карпати"

Косевич Олександр — "Зоря"

Протасов Олег — "Дніпро"

Таран Олег — "Кривбас"

Шевченко Сергій — "Нафтовик"

Не курять

Дарден Джос — "Металург" Д

Кушлик Петро — "Закарпаття"

Луческу Мірча — "Шахтар"

Маркевич Мирон — "Металіст"

Носов Віктор — "Ворскла"

Фоменко Михайло — "Таврія"

Чанцев Анатолій — "Металург" З

Шевченко Віталій — "Чорноморець"

Зараз ви читаєте новину «Тютюн довів Кройффа до інфаркту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі