пʼятниця, 25 лютого 2011 01:15

Суркіс знову може запросити Газзаєва
5

Юрій Сьомін
Олег Блохін
Валерій Газзаєв
Юрій Калитвинцев
Марчелло Ліппі

Нового головного тренера нашої футбольної збірної мають призначити після 1 березня. На початку весни проведуть засідання виконавчого комітету Федерації футболу України. На ньому розглянуть це питання.

Донедавна основним претендентом на посаду наставника національної команди був італійський фахівець Марчелло Ліппі. Президент ФФУ Григорій Суркіс провів переговори з чемпіоном світу-2006, але згоди сторони не дійшли з двох причин. Перша — фінансова. Ліппі бажав отримати 7,5 млн євро за півтора року роботи, а Суркіс давав 5. Друга — намагання опозиційно налаштованих до керівника українського футболу сил скинути його з посади. І якщо перший момент можна було владнати — поторгуватися, то з другим складніше. Ліппі не міг мати справу з людиною, повноваження якої на посаді президента ФФУ непевні. До того ж українській збірній загрожувало виключення з міжнародних змагань.

Суркіс встояв — опозиція програла. Щоби частково реваншуватися, вона публічно оголосила про бажання бачити тренером збірної Олега Блохіна. Якби того призначили, це означало б, що Суркіс поступився своїм вирішальним словом у тренерському питанні й танцює під дудку своїх ворогів. Бо шляхи Григорія Михайловича з Блохіним давно розійшлися — тому тренера не підпускають до київського "Динамо". Але у тріумфатора Кубка світу-2006 жодних шансів: небажання бачити його тренером збірної Суркіс не приховує. Він заявив, що не вів жодних переговорів із Блохіним.

Третій варіант — найреальніший. Зараз із командою у ролі виконувача обов'язків працює Юрій Калитвинцев. Два тижні тому його команда виграла турнір на Кіпрі. І взагалі під керівництвом Юрія Миколайовича програла тільки один матч із семи — елітним бразильцям. Якість гри не дуже, але є час її покращити, бо до старту чемпіонату Європи півтора року. Прикрившись цими аргументами, можна затверджувати Калитвинцева на посаді.

Не виключено також, що вітчизняну збірну очолить російський тренер. Найімовірніше, Юрій Сьомін. З одного боку, його призначення означатиме, що Суркіс не врахував минулої помилки і знову пішов шляхом суміщення посад. Але Сьомін працює у "Динамо", а не "Металісті", тому серйозного конфлікту інтересів не буде. А свої фахові позиції Юрій Павлович зміцнив, пройшовши "Бешикташ". Цей тренер також не відмовить Суркісу, який свого часу дав йому можливість піти з київського "Динамо" за власним бажанням, а потім повернув до клубу.

Не слід також забувати, що без тренерської роботи залишається Валерій Газзаєв. Суркіс цілком нормально з ним розстався і може знову звернутися до послуг колишнього наставника "Динамо". У Газзаєва не склалося з київським клубом, проте його кваліфікованості ніхто з динамівських гравців не заперечував, а конфлікти виникали тільки з легіонерами. Гравці стогнали від фізичних навантажень, яких їм завдавав Валерій Георгійович. А от у збірній акцент роблять на тактиці. Честолюбний осетин захоче взяти реванш за провал у Києві й давно висловив бажання працювати на рівні збірних.

Зараз ви читаєте новину «Суркіс знову може запросити Газзаєва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі