вівторок, 15 вересня 2009 18:03

Шевченко почне матч на лаві запасних

 

Сьогодні, 16 вересня, київське "Динамо" стартує у груповому турнірі Ліги чемпіонів. Перший суперник підопічних Валерія Газзаєва — казанський "Рубін", найсильніша команда Росії. Поєдинок на 17-тисячному стадіоні "Динамо" ім. Лобановського розпочнеться о 21.45 за київським часом. Пряма трансляція на телеканалі УТ-1. Арбітр — Ален Хамер із Люксембургу, 43 роки.

У Лізі чемпіонів українсько-російські клуби зустрічалися чотири рази. У сезоні 1994/95 столичне "Динамо" в груповому турнірі грало з московським "Спартаком". "Динамівці" перемогли у Києві (3:2) та програли в Москві (0:1). Обидві команди не змогли вийти до плей-офф.

2003/04 — цього сезону два протистояння. У кваліфікаційному турнірі "Шахтар" виграв удома в московського "Локомотива" — 1:0. Проте поступився (1:3) у столиці Росії і пропустив суперника до групового турніру. Там із "Локомотивом" сперечалося "Динамо" Олексія Михайличенка. Чемпіон України переміг у Києві — 2:0 і програв на виїзді — 2:3."Динамо" закінчило виступ у єврокубках за підсумками групового турніру, а "Локомотив" зумів пройти до 1/8 фіналу.

Торік "Динамо" не мало проблем зі "Спартаком" у суперечці за вихід до групового турніру. І у гостях, і вдома українці перемогли 4:1.

Навесні відбулося останнє російсько-українське єврокубкове протистояння. У 1/8 фіналу Кубка УЄФА грали московський ЦСКА та донецький "Шахтар". Перший матч в Росії виграли господарі — 1:0. Проте "Шахтар" вдома узяв переконливіший реванш (2:0) і у підсумку заволодів трофеєм.

"ГПУ" зіставляє потенціал виконавців, які, на її думку, вийдуть у стартовому складі.

Воротарі

"Динамо": 1. Олександр Шовковський — 6;

"Рубін": 77. Сергій Рижиков — 7

Шовковський за Газзаєва грає більше, ніж Станіслав Богуш. Особливих помилок не припускається, але й упевненості у тому, що він безперечно кращий, не дає. Проте ігровий тонус та досвід — свідчать на користь Олександра. Рижиков натомість проводить чудовий сезон. Бездоганний на лінії воріт та на виходах, спокійно керує обороною. Має зріст 194 см, але достатньо координований, аби брати м"ячі, які летять низом.

Праві захисники

"Динамо": 3. Бетао (Бразилія) — 6;

"Рубін": 19. Віталій Калешин — 6

Бетао не надто різкий, тому губиться, якщо суперник швидко комбінує. Калешин більше здатний грати в атаці, але в надійності поступиться Бетао.

Центральні захисники

"Динамо": 25. Юссуф (Нігерія) — 6, 44. Алмейда (Бразилія) — 6,5;

"Рубін": 4. Сезар Навас (Іспанія) — 7, 76. Роман Шаронов — 6,5

Перевага на боці "Рубіна" — їхня пара зіграніша та монолітніша. Сезар Навас — стовп оборони, першокласно протидіє і габаритним форвардам, і мобільнішим.

Ліві захисники

"Динамо": 21. Маграо (Бразилія) — 5;

"Рубін": 3. Ансальді (Аргентина) — 6,5

Маграо вийде через травми Каддурі та Несмачного. Ця позиція потребує тактичної грамотності, якої поки що в Маграо не видно, бо в команді він недавно. Швидкість також не вражає, як і відбір. Ансальді — чіпкий лівофланговий, провів чудовий минулий сезон. Цього — дещо знизив оберти.

Центральні півзахисники

Кияни максимально задіюватимуть фланги

"Динамо": 11. Роман Єрьоменко (Фінляндія) — 6,5, 5. Огнен Вукоєвич (Хорватія) — 7;

"Рубін": 16. Крістіан Нобоа (Еквадор) — 6, 15. Олександр Рязанцев — 6,5, 7. Сергій Семак — 7,5

Визначальною стане дуель Вукоєвич — Семак. Обидва виконують величезний обсяг роботи, хорват не так вправно може віддати пас, зате здатний стримати Семака, від якого йдуть основні імпульси атак "Рубіна".

Середня вісь гостей  буде послаблена відсутністю дискваліфікованого опорника Сібаї. Його замінить швидкісний Олександр Рязанцев, який діятиме у центрі і зміщуватиметься наліво.

Праві півзахисники

"Динамо": 20. Олег Гусєв — 5,5;

"Рубін": 61. Гекденіз Караденіз (Туреччина) — 6,5

Гусєв непогано почав сезон, проте провалив матч за збірну в Мінську. За швидкістю й технікою він поступиться опоненту. До того ж Караденіз універсальніший футболіст — може з"явитися і зліва, і в центрі.

Нападаючі

"Динамо": 70. Андрій Ярмоленко — 7, 10. Артем Мілевський — 8 

"Рубін": 10. Алешандре Домінгес — 7, 11. Олександр Бухаров — 7,5

Мілевський перебуває у найкращій формі за кар"єру — відтягує на себе гравців, трохи більше асистує партнерам, ніж забиває. Ярмоленко триматиметься лівого флангу і намагатиметься розтягти оборону суперника, прекрасно поєднує швидкість та потужність, продавлюючи опонента. У стилі Мілевського діє і Домінгес — технічний аргентинець упевнено почувається в будь-якій зоні атаки. Бухаров забив у чемпіонаті 13 голів. Форвард таранного типу, чудово грає головою, але може й обіграти кількох суперників.

Резерв

"Динамо" — 6,5; "Рубін" — 5,5

Кияни, маючи Богуша, Хачеріді, Гіоане, Кравченка та Шевченка (Газзаєв не може дозволити собі зняти опорника і випустити майже 33-річного форварда, який за 10 днів і так зіграв 3 матчі) на лаві запасних, можуть розраховувати на посилення будь-якої лінії в ході матчу. Можливості "Рубіна" обмежені й через загальну коротку лаву, й через неготовность резервістів гідно замінити лідерів — нападаючий Хасан Кабзе уже згас у Казані, а 23-річний півзахисник Касаєв іще не розкрився. Не має гідного дублера і Рижиков.

Тренери

"Динамо" — 7,5; "Рубін" — 6,5

Тренер киян Валерій Газзаєв має серйозний досвід ігор у Лізі чемпіонів, знає, що таке вигравати євротрофей. Курбан Бердиєв із "Рубіна" натомість показав себе як прекрасний постановник командної гри — клуб підтверджує цього року чемпіонське звання, значно покращивши якість гри. Але це в російському чемпіонаті, який трохи здав позиції останнім часом. У єврокубках "Рубін" Бердиєва нічого не досягав.

У рамках російських турнірів Газзаєв вісім разів перемагав опонента, тричі поступався й двічі грав унічию.

— Досвід — річ корисна, безумовно, — каже "ГПУ" колишній гравець збірної України Андрій Гусін, 36 років. — Проте Бердиєв довів здатність швидко вчитися — його команда прогресує. Думаю, буде дуже щільна гра. "Динамо" максимально задіюватиме фланги, а гості намагатимуться якнайбільше обмежити зони для розвитку атак. За таких умов багато важитимуть стандарти.

Зараз ви читаєте новину «Шевченко почне матч на лаві запасних». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі