вівторок, 27 квітня 2010 00:45

Наші дзюдоїстки здобули дві медалі чемпіонату Європи

Автор: фото з сайта www.turnir.com.ua.
  Марина Прищепа має уже чотири нагороди чемпіонату Європи
Марина Прищепа має уже чотири нагороди чемпіонату Європи

У Відні закінчився чемпіонат Європи із дзюдо. Українці повертаються з турніру, маючи особисту та командну нагороди. "Бронзу" у ваговій категорії до 78 кг виграла киянка 26-річна Марина Прищепа.

До цього вона тричі сходила на п"єдестали чемпіонатів Європи. Один раз здобувала "срібло" і двічі — "бронзу". Крім того, торік Прищепа виграла друге місце світової першості. Однак є один нюанс. Усіх цих успіхів Марина досягла, ще коли діяли старі правила дзюдо: можна було брати захоплення за ноги. Із початком 2010 року так звану "нижню боротьбу" Міжнародна федерація дзюдо заборонила.

— Звісно, їду за медаллю, — говорила Прищепа напередодні чемпіонату Європи. —  Головними суперницями у Відні для мене будуть не дзюдоїстки, а боротьба за новими правилами. Якщо вдасться реалізувати те, що ми напрацювали протягом трьох останніх місяців, то все буде добре. Коронні кидки, завдяки яким я вигравала медалі попередніх чемпіонатів світу та Європи, тепер заборонені. Тому в мене зараз, у першу чергу, іде боротьба із собою та зі своїми новими навиками.

Турнір дався Прищепі насправді непросто. У стартовій сутичці вона всього за 35 с кинула на "іппон" бронзову призерку двох молодіжних першостей Європи Раймонду Гедутіте з Литви. Однак потім була зустріч із чемпіонкою Європи серед юніорів (до 20 років) і молоді (до 23 років) Абдель Жу з Угорщини.

Прищепі важко пристосуватися до нових правил дзюдо

19-річна мадярка, звичайно, поступається Марині міццю, але, володіючи відмінною технікою і стійкістю, здатна дати бій суперниці. До того ж Прищепа постійно поверталася до своїх улюблених захоплень за ноги. Одного разу Марина навіть зуміла виконати захоплення за плече й ногу і була близька до виконання кидка. Але Жу буквально в останній момент вдало згрупувалася і впала на живіт. А в цілому сутичка була обопільно в"язкою. Тому дивно, чому судді наказували попередженнями за пасивність — "шидо" — виключно українку. За 40 с до завершення основних 5 хв. Прищепа отримала четверте "шидо", що означало "іппон" — чисту перемогу для угорки.

Українка перейшла у втішний турнір за бронзу. Там вона спочатку за 2 хв. перемогла на "іппон" чемпіонку Європи-2006 серед кадетів (до 17 років) німку Луїзе Мальцан, а потім у сутичці за бронзу українка зустрілася зі срібною призеркою молодіжного чемпіонату Європи-2008 Ассунтою Джалеоне з Італії. Вирішальним у цьому поєдинку виявився епізод на початку другої хвилини: Прищепа підхопила суперницю за руку і ногу і повалила італійку на татамі. Вона впала на бік. Така дія оцінюється "ваза-арі" — півперемоги. За ті 3 хв., що залишилися, Марина вдало з тактичної точки зору утримувала свою перевагу і посіла третє місце.

Ще одну "бронзу" українки здобули в командній першості.

Зараз ви читаєте новину «Наші дзюдоїстки здобули дві медалі чемпіонату Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі