вівторок, 05 вересня 2006 17:17

"Грузини гратимуть від оборони"

Автор: фото: reuters
  3 вересня минулого року збірні Грузії та України грали у Тбілісі за порожніх трибун. Матч закінчився внічию 1:1
3 вересня минулого року збірні Грузії та України грали у Тбілісі за порожніх трибун. Матч закінчився внічию 1:1

Сьогодні футбольна збірна України стартує у відбірному турнірі чемпіонату Європи-2008. На київському Олімпійському стадіоні підопічні Олега Блохіна, 53 роки, прийматимуть збірну Грузії. Судитиме цей поєдинок чеський арбітр Ярослав Яра, 42 роки.

Грузини уже встигли провести два матчі відбірного турніру. 16 серпня підопічні німецького фахівця Клауса Топмеллера у виїзному матчі розтрощили збірну Фарерських островів — 6:0. А минулої суботи поступилися віце-чемпіонам світу французам — 0:3.

Топмеллер очолив грузинську збірну на початку цього року. Кадрової революції у збірній він не влаштував, але деякі зміни вніс.

Насамперед, замінив голкіпера збірної. Давид Ломая опинився на лаві запасних, а роль основного воротаря дісталася Григолу Чантурії, який два роки тому виступав за сімферопольську "Таврію". Цей хід себе не виправдав. Чантурія провалив поєдинок із французами. Тому Топмеллер сьогодні випустить Ломая.

Захист грузинської збірної очолює Каха Каладзе. Але у Києві гравець "Мілана" не зіграє через травму. За його відсутності пару центрбеків складуть Малхаз Асатіані з московського "Локомотива" та Зураб Хізанішвілі з англійського "Блекберна". Зліва може зіграти Леван Кобіашвілі, який представляє "Шальке". Хоча Топмеллер може його використати і на позиції опорного хавбека. Тоді лівий фланг буде закріплено за гравцем "Чорноморця" Іллею Канделакі. За правий може відповідати Каха Аладашвілі, який влітку перейшов з київського "Динамо" до "Дніпра".

Роль розігруючого Топмеллер довірив Гогіті Гогуа, який грає за "Спартак" з Нальчика. Допомагає йому Давид Муджирі із самарських "Крильєв Совєтов". На позиції опорного — Джаба Канкава з київського "Арсеналу". Так було у невдалому матчі проти Франції, тому Топмеллер сьогодні може зробити зміни. Зміцнити оборону ще одним футболістом "Чорноморця" — Мжанавадзе і приберегти Муджирі чи Гогуа для посилення гри.

Україна не грала офіційних матчів з 30 червня

На перший погляд, усе гаразд у Грузії з нападаючими. Шота Арвеладзе, який пограв у шотландському "Рейнджерсі" та нідерландському "Аяксі", тричі вразив ворота Фарер. Але за 90 хвилин матчу з французами не мав жодного моменту для взяття воріт. Нічим не запам"ятався і Олександр Іашвілі з німецького "Фрайбурга". Активнішим був третій форвард грузинів, футболіст донецького "Металурга" Георгій Деметрадзе.

— Переконаний, сьогодні ми зіграємо краще, ніж у суботу, — заявив Деметрадзе "ГПУ". — Ну і в атаку треба буде лізти не нам, а українцям. З"явиться нагода для швидких контрвипадів.

Збірна України не грала офіційних матчів з 30 червня, коли у чвертьфінальному поєдинку Кубка світу-2006 команда Блохіна поступилася італійцям. Після цього наші співвітчизники вщент розбили у контрольному матчі збірну Азербайджану 6:0, а чотири дні тому перемогли у спарингу київський ЦСКА — 5:1. Підопічні Блохіна пропустили першими, але швидко відповіли голами Гусєва та Шевченка. Після перерви двічі забив Воробей і одного разу Бєлік.

— Результат спарингу із ЦСКА не показовий. Сьогоднішній поєдинок буде значно важчим, — вважає заслужений тренер України Віктор Прокопенко, 61 рік. — Суперник зосередить свої сили в обороні, а грати першим номером у команди Блохіна не виходить. Треба спробувати переграти суперника на флангах і звідти забезпечити роботу нашим форвардам.

Після Кубка світу у складі нашої збірної не з"явилося нових імен. Прокопенко вважає цей факт закономірним.

— По-перше, ніхто не заслужив на те, щоб його гнати з команди, — міркує колишній тренер "Шахтаря". — По-друге, "підсиджувати" ветеранів національної команди зараз нікому. Ви ж бачили, як зіграла наша молодіжка. Був Мілевський, і той травмувався.

Тренер українців Олег Блохін не приховує, що гратиме на перемогу. Тому, мабуть, обере атакувальний варіант складу. Можливо, зіграє з трьома захисниками — Єзерським, Русолом та Несмачним. На позиції опорних діятимуть Тимощук та Гусін. На флангах півзахисту — Ротань і Гусєв. Ребров розташується під нападаючими — Вороніним та Шевченком. У воротах, зрозуміло, Шовковський.

Михайличенко вигнав Алієва

Сьогодні зіграє і молодіжна збірна України. У Рієці підопічні Олексія Михайличенка проведуть матч першого раунду відбірного турніру чемпіонату Європи-2007 з хорватами.
Турнірного значення цей поєдинок не має. Боротьбу за вихід до фінальної частини континентальної першості та Олімпіаду-2008 продовжують тільки переможці груп. У нашій ними стали болгари, які перемогли у Києві українців — 3:0, а у Софії хорватів — 2:1.
У Рієці Михайличенко не зможе задіяти захисника Сердюка, півзахисника Алієва та нападаючого Фоміна. Сердюк травмований, у Фоміна інфекційне захворювання, а Алієва тренер відрахував за порушення режиму. Футболіст самовільно залишив розташування збірної о другій годині ночі.
У розпорядженні Михайличенка залишилися воротарі: Андрій Пятов ("Ворскла"), Олександр Рибка ("Динамо" ); захисники: Григорій Ярмаш ("Ворскла"), Олександр Яценко, Анатолій Кицута, Володимир Самборський (усі — ФК "Харків"), Олег Допілка, Віталій Мандзюк, Віталій Федорів (усі — "Динамо" ), Олександр Романчук ("Арсенал"); півзахисники: Андрій Оберемко ("Динамо"), Олександр Максимов (ФК "Харків"), Костянтин Кравченко ("Дніпро"), Костянтин Ярошенко ("Арсенал"), Василь Кобін, Ігор Худоб"як (обидва — "Карпати" ); нападаючі: Іван Кривошеєнко ("Іллічівець"), Олександр Гладкий (ФК "Харків"), Максим Фещук ("Карпати").

Зараз ви читаєте новину «"Грузини гратимуть від оборони"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі