середа, 24 січня 2007 15:06

Дель П"єро зіграв 500 матчів за "Ювентус"

Автор: фото: reuters/Tony Gentile
  Алессандро Дель П’єро забив у складі ”Ювентуса” 204 голи
Алессандро Дель П’єро забив у складі ”Ювентуса” 204 голи

Нападаючий "Ювентуса" та футбольної збірної Італії Алессандро Дель П"єро, 32 роки, у п"ятисотий раз вийшов на поле у футболці свого клубу. Це сталося минулої суботи у матчі 20-го туру серії "В", в якій нинішнього сезону грає "Ювентус". "Стара Синьйора" вдома перемогла "Барі" — 4:2. Сандро, найкращий бомбардир в історії "Юве", відзначив свій ювілей голом — 204-м у складі команди. Після закінчення матчу керівництво "Фіата", головного спонсора "Ювентуса", вручило капітанові ключі від "чінквенто" — нової моделі авто. Машину Сандро отримає у вересні, коли почнуть її випуск.

Дель П"єро — третій футболіст "Юве" за кількістю проведених матчів. Більше тільки у покійного Гаетано Ширеа (552 матчі) та Джузеппе Фуріно (528). Абсолютний рекордсмен — діючий капітан "Мілана" Паоло Мальдіні — 819 матчів. У його попередника Франко Барезі на сотню менше.

У вищій лізі італійського чемпіонату уродженець селища Конельяно неподалік Падуї дебютував 12 вересня 1993 року. Дель П"єро тоді не мав ще й дев"ятнадцяти. Через тиждень Сандро забив "Реджані" свій перший гол за "Ювентус".

У сезоні 1994/95 почалося сходження Алессандро. "Ювентус" змінив тренера: Джованні Трапаттоні поступився місцем Марчелло Ліппі. Він, тоді ще маловідомий фахівець, не побоявся вступити у відверту конфронтацію із головною "зіркою" італійського футболу Роберто Баджо. Ліппі дав зрозуміти, що героєві Кубка світу-1994 не гарантоване місце в основному складі. Й ударне тріо "Ювентуса" разом з форвардами Віаллі та Раванеллі може сформувати не "золотий хлопчик" італійського футболу, а вчорашній дебютант команди. Баджо та Дель П"єро виходили на поле почергово. "Ювентус"став фіналістом Кубка УЄФА і після дев"ятирічної перерви виграв чемпіонат Італії.

Сандро також виграв у дуелі з Баджо: він змусив Робі перейти до "Мілана". Через сім років туди ж вирушить Філіппо Індзаґі — ще один гравець "Юве", який конфліктував із Дель П"єро.

Дель П"єро змусив перейти до "Мілана" Роберто Баджо та Філіппо Індзаґі

Його стосунки зі "Скуадрою Адзуррою" — окрема тема. Євро-1996 став для Сандро першим великим турніром. Провалили його як гравець, так і команда, що не змогла вийти до плей-офф. На Кубку світу-1998 Алессандро теж зіграв невдало. Згодом у матчі з "Удінезе" він зламав ногу в двох місцях і вибув на вісім місяців.

"Срібло" на чемпіонаті Європи-2000 не принесло радості капітанові "Ювентуса". Італія Діно Дзоффа не дотягнула до першого місця однієї хвилини, а Дель П"єро не використав стовідсоткового моменту після передачі Амброзіні.

Узимку 2001-го помер батько форварда. Незважаючи на втрату, капітан вийшов на виїзний матч проти "Барі" і присвятив черговий гол покійному Джино.

Останні успіхи Алессандро знову пов"язані з іменем Марчелло Ліппі. Спочатку на клубному рівні: друге пришестя Ліппі до "Юве" закінчилося двома виграними скудетто і титулом клубного віце-чемпіона Європи-2003. Через рік Ліппі залишив "Ювентус" на Капелло й очолив збірну Італії. Дель П"єро — один з улюбленців тренера — на Мундіалі-2006 регулярно виходив на заміну для посилення гри. Цей хід сповна виправдав себе у півфіналі. Італія перемогла Німеччину в додатковий час, а капітан "Юве" своїм голом остаточно "поховав" господарів Кубка світу.

Забив Дель П"єро в серії післяматчевих пенальті й у фінальному поєдинку. Італія виграла Кубок світу, і тепер ніхто не скаже, що у збірній кар"єра Алессандро не склалася.

Улітку "Ювентус" перевели до серії "В", але Сандро залишився вірним "Старій Синьйорі".

— Мій клуб — моя сім"я. Легко бути у "Юве", коли той на вершині слави. Важче, коли в нього непрості часи. Не засуджую футболістів, які перейшли до інших команд, але моє місце у "Ювентусі", — каже Дель П"єро.

— Технічний гравець, відібрати у нього м"яч важко навіть на тренуванні. Штрафні б"є здорово. Він — універсал, може і відтягнутого форварда зіграти, і диспетчера, й атаку вміє завершити, — розповідає "ГПУ" колишній півзахисник "Ювентуса", уродженець Харківщини Віктор Будянський, 23 роки. — У Сандро зовсім немає "зіркової" хвороби. Простий хлопець, цікавий співбесідник. Уже коли я грав за "Реджину", обмінявся з ним футболками після матчу.

Капітан "Ювентуса" влітку позаминулого року одружився з Сонею Аморузо. Вони зустрічалися сім років.

Зараз ви читаєте новину «Дель П"єро зіграв 500 матчів за "Ювентус"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі