пʼятниця, 14 травня 2010 02:36

Чому Газзаєв провалив сезон

— Із цією людиною неможливо розмовляти. Він із Кавказу, і цим все сказано, — говорив Олександр Алієв про Валерія Газзаєва після переходу до московського "Локомотива".

Алієву видніше, бо він сам нащадок гарячих кавказців.

Коли торік Газзаєв прийшов до київського "Динамо", пообіцяв протягом трьох років виграти Лігу чемпіонів. Перша спроба не вдалася. На своєму полі кияни вигравали в "Інтера" за 4 хв. до закінчення матчу. Мали в запасі дві заміни. Що робити тренеру? Проводити заміни та збивати темп. Газзаєв же мовчки дивився, як гості шматують оборону "Динамо".

І ось тепер, маючи перед другим колом величезний відрив від "Шахтаря", кияни втратили чемпіонство.

У кожної команди бувають злети і падіння. Юрій Сьомін, попередник Газзаєва, за рік зробив "Динамо" чемпіоном. У Кубку УЄФА кияни програли тільки майбутнім його володарям. Та головне — команда не тільки давала результат, а й показувала гру.

Газзаєв прийняв сформований колектив із кваліфікованими гравцями, чудовою інфраструктурою і потужними фінансами. Почав наводити свої порядки, зруйнував мікроклімат, розігнав кількох перспективних гравців і адміністративних працівників.

Колишній гравець московського ЦСКА Сергій Ігнашевич написав так про спільну роботу з Газзаєвим: "На тренуваннях він забороняв жартувати. Користувався конспектами 1990-х, коли ще з "Аланією" виграв національний чемпіонат".

Тренер забороняв на тренуваннях жартувати

Отже, два російські наставники — Сьомін і Газзаєв — продемонстрували протилежні методи роботи. Перший працював м"яко і ненав"язливо. Створив у команді сприятливий мікроклімат, знаходив підхід до кожного гравця, дав розкритися кільком виконавцям, міг із будь-яким футболістом поговорити щиросердно. Газзаєв, навпаки, діє жорстко, визнає тільки незаперечне підкорення його волі та його поглядам на футбол. Сьомін показав себе європейцем — і отримав хороший результат. Газзаєв діє як азіат — і суцільні невдачі.

Зрозуміло, нашим клубам більше підходить європейський стиль управління. Українці можуть стерпіти багато чого. Навіть азійський деспотизм. Але все одно будуть собі на умі. На футбольному полі зокрема.

Зараз ви читаєте новину «Чому Газзаєв провалив сезон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі