четвер, 07 квітня 2016 13:36

У корі Землі під товщею океану знайдено життя

У корі Землі під товщею океану знайдено життя

Гідробіологи із США вперше виявили у водоносному шарі земної кори під океаном живі організми. Про це повідомляється на сайті Морської біологічної лабораторії при Чиказькому університеті у США.

Вчені виявили активне мікробне співтовариство в районі осадового ставка Північний на західному схилі Серединно-Атлантичного хребта. Бактерії живуть у земній корі на глибині декількох десятків метрів під товщею води глибиною близько 4,5 км.

Вік спільноти оцінюється у 8 млн років. Організми живуть у темряві при температурі 20-25 градусів Цельсія. Це істотно нижче температури гідротермальних джерел, що досягає 400 градусів Цельсія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені з Китаю встановили телескоп в Антарктиді для пошуку екзопланет

Зразки з мікробами здобуті вченими в результаті буріння. Підводна обсерваторія, встановлена на ставку Північний, розпочала роботу у 2011 році. У 2012 році вона пробурила до 250 метрів морського дна. Представлений аналіз використовує проби 2014 року.

Вчені відзначають, що вони вперше виявили бактерії в холодних ділянках океанського дна. Раніше живі організми знаходили поблизу гідротермальних джерел. Дослідження важливо для розуміння біорізноманіття та можливостей інопланетного життя.

Нагадаємо, місія NASA попереджає про вісім небезпечних для Землі об'єктів.

Зараз ви читаєте новину «У корі Землі під товщею океану знайдено життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі