неділя, 13 грудня 2015 12:51

NASA показала усі фази місяця у 2016 році

NASA показала усі фази місяця у 2016 році
Фото: NASA

НАСА представила комп'ютерну програму і відповідне відеоз роздільною здатністю 4K, що показує лібрацію (коливання), кут осі і фази Місяця протягом 2016 при її спостереженні із південної півкулі Землі. Про це повідомляється на сайті агентства.

Кожен кадр показує одну годину обертання супутника навколо Землі. Завдяки високій чіткості на зйомці видно кратери і переміщення термінатора - лініїя розділу світла і тіні. Комп'ютерна програма дозволяє побачити Місяць у будь-який місяць, день і годину 2016 з позиції спостерігача, що у південній півкулі Землі. Для цього достатньо заповнити відповідні поля в програмі.

Місяць завжди повернутий "обличчям" до нас для нас, це але завжди різні "обличчя". Через нахили і форми орбіти ми бачимо супутник Землі під різними кутами протягом місяця. Коли місяць стискається на 24 секунд, як видно у цій анімації, Місяць ніби похитується. Це коливання називається лібрації.

Місяць також робить інші рухи. Вони виглядають як відкат назад і вперед навколо однієї точки. Кут нахилу залежить від кута осі Місяця. Він підходить і віддаляється від нас, з'являючись, щоб рости і зменшуватися. Ці дві крайності називається перигеї (поблизу) і апогей (здалеку), і відрізняються приблизно на 14%.

Найпомітнішою щомісячною зміною вигляду Місяця є цикл фаз, викликаний зміною кута Сонця, коли Місяць обертається навколо Землі. Цикл починається зі зростаючого півмісяця - тонкого серпа, видимого на заході відразу після заходу сонця. У першій чверті можна бачити півмісяць, який з'являється високо в небі вже після заходу сонця і зникає близько опівночі. Повний місяць починає підійматися після заходу сонця і стоїть високо в небі опівночі. Диск протягом ночі стає яскравішим, не змінюючи розмірів. Це пояснюється тим, що поступово зникають тіні. У третій чверті Місяць спадає. Він не з'являється до опівночі, але стоїть високо у небі удень довго після сходу сонця.

Знімки зроблені за допомогою супутника Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), який перебуває на орбіті Місяця з літа 2009 року. Його лазерний висотомір і камера фіксують місячний ландшафт із винятковою деталізацією. Це дозволяє візуалізувати Місяць із безпрецедентною точністю, що особливо добре видно в довгих тінях поблизу термінатора або на лінії день-ніч. Нерівний, скелястий пейзаж неможливо було б відтворити на комп'ютері без глобальних карт місцевості, які робить LRO.

Нещодавно NASA опублікувало унікальне фото найменшого супутника Сатурна

Зараз ви читаєте новину «NASA показала усі фази місяця у 2016 році». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі