четвер, 05 вересня 2024 10:41

Популярна серед українців крупа не підкорила кухні Європи та Америки. Про яку йдеться і чому

Популярна серед українців крупа не підкорила кухні Європи та Америки. Про яку йдеться і чому
Гречка: чому ця крупа не популярна у Європі та Америці Фото: pinterest

Гречка, хоч і є основним продуктом української кухні, у багатьох країнах Європи та Америки не користується популярністю.

Є кілька причин для цього.

В Європі та Америці історично склалися інші гастрономічні вподобання. Там основними гарнірами стали картопля, макарони або рис, які були легше доступними й популярними протягом століть. Гречка ніколи не займала значного місця в їхніх кухнях.

У Франції, Німеччині та інших країнах популярні страви з гречаної крупи - млинці, тістечка, печиво і хліб.

У магазинах гречку можна купити в зеленому (несмаженому) вигляді - її люблять прихильники здорового харчування і діабетики. Продається і коричнева крупа, але великим попитом не користується.

Батьківщиною цієї культури вважається Китай. В Україні ця крупа популярна протягом багатьох століть. Українці дізналися про неї від скіфів і сарматів, а ті запозичили гречку в кочових азіатських племен. Особливо популярною каша стала після навали Батия.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для чого обсмажувати гречку перед варінням: дві причини

У країнах Європи, які не входили до складу Золотої Орди, звичка їсти гречану кашу не склалася. Багато європейців не знали про гречку або вирощували її в невеликих кількостях, віддаючи перевагу звичним пшениці та житу. До того ж для них незвичним є специфічний гречаний смак.

Таким чином, основна причина, чому в інших країнах не їдять гречку, - це відсутність багатовікової звички вживання гречаної каші. Немає традиції - немає і попиту на товар. А отже агрохолдинги не будуть вирощувати непопулярну крупу у великих обсягах. Ось чому в Європі гречку сприймають радше як корм для худоби, а на обідньому столі вважають диковинкою.

З гречкою готують багато страв, але кашу - найчастіше. Часто до гречки додають м'ясо та овочі. Але є продукти, які несумісні цією крупою.

Один із несумісних із гречаною кашею продуктів - це молоко. Також не потрібно вживати одночасно гречку та курячі яйця. Інакше - ризик виникнення нудоти, печії, діареї, здуття живота. За такого поєднання на організм виявляється додаткове навантаження, часом він не витримує.

Зараз ви читаєте новину «Популярна серед українців крупа не підкорила кухні Європи та Америки. Про яку йдеться і чому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі