пʼятниця, 28 червня 2024 05:50

Чому сьогодні не можна відмовляти в допомозі та сваритися: прикмети та заборони дня

Чому сьогодні не можна відмовляти в допомозі та сваритися: прикмети та заборони дня
Якщо 28 червня дощ іде зранку, а після нього веселка - до гарної погоди Фото: pinterest

28 червня за новим календарним стилем - день пам'яті ікони Божої Матері "Троєручиця".

Ікона "Троєручиця" має незвичайну історію. У 716 році на візантійському престолі був імператор Лев Ісавр - затятий іконоборець. За його наказом у християн відбирали і спалювали ікони, а самих вірян убивали.

Під ці гоніння потрапив перший міністр і просвітитель християнства в Сирії Іоанн Дамаскін, який служив у халіфа Дамаського. Щоб усунути Іоана, імператор пішов на хитрість: наказав підробити почерк Іоанна і написати лист, у якому він просить у Візантії допомоги, щоб завоювати Сирію. Коли халіф прочитав цей лист, то велів відрубати праву руку Іоану. Іоан ублагав віддати йому руку, став молитися перед іконою Богоматері і врешті-решт заснув. Коли ж він прокинувся, то його рука була на місці, наче нічого й не сталося. На радощах Іоанн замовив у майстрів руку зі срібла і прикріпив її до ікони. Інша версія каже, що чоловік сам дописав на образі третю руку. Решту життя Іоанн присвятив служінню Богу.

Ікону назвали "Троєручицею" і стали шанувати як чудотворну. Згодом вона опинилася в Хіландарському монастирі на Афоні, а один із її списків перебуває зараз у Спасо-Преображенському соборі в Чернігові.

Прикмети

дощ іде зранку, а після нього веселка - до гарної погоди;

вода в річці прибула - чекай негоду;

зозуля перестала кувати - до ранньої зими.

Що не можна робити

Уникайте лайки і сварок, злості, пліток, наклепу, жадібності, заздрості, зневіри. Лаятися - сварка затягнеться надовго.

Відмовляти в допомозі і грати весілля - шлюб буде неміцним.

Заборонено давати і брати гроші в борг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковні свята липня за новим календарем: зберігайте основні дати

Про що помолитися і що можна робити

До ікони "Троєручиця" звертаються з молитвами зцілити хвороби рук, ніг і суглобів, вірять, що молитви до Богородиці біля цього образу допомагають відновити зір. Також просять у Пресвятої здоров'я для близьких, родинного благополуччя та захисту від ворогів. Чудотворний образ покровительствує людям, які займаються рукоділлям, іконописцям і художникам.

Цього дня заведено збирати кропиву - за старих часів з нею готували борщ, салати, пиріжки. Відвари з кропиви можна використовувати як ліки. У народі приписують кропиві й інші властивості - вважається, що якщо покласти її на порозі дому або ж повісити над дверима і вікном, то рослина захистить від усього недоброго.

Більшість церковних свят за новим православним календарем ПЦУ отримали нові дати, бо змістилися на 13 днів і тепер святкуються раніше. Це ж стосується і таких важливих свят, які присвячені Ісусу Христу. В народі їх ще називають Спасами.

Першим віряни святкують Медовий Спас, який ще часто називають Маковієм. Це день, коли в Церкві вшановують три святині: Животворящий Хрест Господній, Образ Спасителя та ікону Володимирської Божої Матері. До храмів несуть мед, щоб там його освятити.

Зараз ви читаєте новину «Чому сьогодні не можна відмовляти в допомозі та сваритися: прикмети та заборони дня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі