пʼятниця, 29 липня 2011 05:00

Заражений перець дає дрібні плоди

Автор: фото з сайта www.tarda.org
  У враженого грибком перця жовкне листя, а тоді в’яне стебло. Такі перчини не можна їсти
У враженого грибком перця жовкне листя, а тоді в’яне стебло. Такі перчини не можна їсти

У чернігівки Наталії Гатченко пропадають 100 кущів солодкого перцю. Листя на рослинах пожовкло, взялося плямами, пов'яло. Верхні листки відростають дрібні, плоди не зав'язуються.

— У сусіда син працює агрономом, то сказав, що це грибок. Узявся із зараженого ґрунту чи з купованої  розсади. Розмножився через затяжні дощі. Перець треба вирвати і спалити. На цьому місці п'ять років не саджати ні помідори, ні картоплю, ні баклажани. Вони всі з пасльонових, хворітимуть так само.

Грибкова хвороба, що уражає перець, називається вертицельозним в'яненням. Вона найчастіше проявляється у перші півтора місяця після висадки розсади. Спершу жовкне нижнє листя, згодом в'яне все стебло. Перець росте повільно, цвіте, але дає дуже дрібні плоди. Перчини неїстівні.

Киянка Олена Власенко, 62 роки, обробляє овочеві культури біопрепаратом фітоспорин. Купила за 40 грн. Його застосовують в органічному землеробстві для боротьби з грибками на всіх рослинах.

— Спершу попробувала покропити фітоспорином квіти на клумбі. У майорів під квіткою чорніли та загнивалися стебла. Розвела вміст пакету у 400 мілілітрах води. Відрізала кутик упаковки і почала вичавлювати препарат у банку із водою. Фітоспорин — це темна в'язка маса. Видавити її через маленьку дірку важко. Краще налити води у пакет. Він заповнений пастою не доверху. Додати ложку води, розрідити масу, вибовтати у банку. І так кілька разів, доки все не розчиниться. Хоча препарат не шкідливий для людей та тварин, краще працювати у перчатках. Тоді з розбавлених двох склянок фітоспорину піпеткою взяти 10 крапель. Розвести їх на літр води, полити квіти. За кілька днів гниль пропаде, зі стебел виростуть нові пагони.

Олена покропила перець та помідори на городі. Пошкоджене листя відпало, молоде почало рости чисте й зелене.

Зараз ви читаєте новину «Заражений перець дає дрібні плоди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі