пʼятниця, 22 липня 2011 05:30

Слимаків виводять олією

Автор: фото: Тетяна САРАХАН
  Гусінь і слимаки з’являються на капусті після дощу. Їдять листя, залишають слиз, від чого рослина гниє
Гусінь і слимаки з’являються на капусті після дощу. Їдять листя, залишають слиз, від чого рослина гниє

Вінничанка 57-річна Марія Дорош посипає міжряддя капусти тирсою та попелом:

— Роблю так, щоб позбутися слимаків. У них животи гладенькі, їм тяжко передвигатися по тирсі. І попіл їх тормозить. Ще поблизу садю чорнобривці і петрушку. Слизняки не люблять різкого запаху.

Слимаки і гусінь з'являються після дощу. Їдять капусту, між листям залишають слиз.

— Попробувала вивести їх згірклою олією. Між рядками вздовж поклала капустяне листя, обмастила цією олією. За ніч равлики позлазилися на запах. Рано всіх позбирала і залила добре посоленою водою. Вони повмирали.

Віктор Гоменюк із Вінниці обробляє капусту хімічними препаратами.

— Так надійніше. А народними способами можна користуватися скільки завгодно, но не завжди поможе. Стовідсотковий результат від енжіо. Ним кроплю від гусениці. Ось бачте, повмирали, — показує діряве листя садівник. З нього сиплеться суха мошка. — Після цього їсти оброблену капусту можна за три тижні.

У липні радить підживлювати корені мінералами.

— Мікроморфозки 2,5 кіло змішую із 450 грамами сульфату магнію і додаю чайну ложку борної кислоти, яка потрібна для росту. 450 грамів суміші вистачає підживити капустну ділянку довжиною 9 метрів. Розсипаю мінерали за 15 сантиметрів від коренів. Треба слідкувати, щоб добриво не попало на листя. Може пожовтіти.

Віктор Гоменюк радить не підгортати капусти.

— Що глибше ростиме капуста, то більше буде захищена від пересихання. Нижнє листя теж не тре обламувати, воно прикриває землю і зберігає влагу. Ранкова роса з листя спадає і підживлює корені.

Зараз ви читаєте новину «Слимаків виводять олією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі