пʼятниця, 12 липня 2013 06:15

Морозостійкі ківі садять у спеку

— Хочу посадити ківі, придивляюся, де купити. Чув, якось садять і серед літа. Знайомі відраджують, що не прийметься, — говорить 71-річний Дмитро Іванишин із райцентру Городок Львівської області. Господарює на дачі у селі Кудрява.

— Раніше рослини викопували з ґрунту, тому пошкоджували коріння. Такий саджанець придатний до посадки тільки восени чи навесні. Коли рослина з листям, погано переносить пошкодження коріння, важко адаптується в новому місці, — каже селекціонер Генріх Стратон з Ужгорода.

Він перший в Україні почав вирощувати ківі. Сорт — Ківі Карпат Стратона, варіант Валентайн.

— Спеціально вирощую в торф'яних контейнерах, які не знімають при посадці. Коріння проростає крізь нього. Це дає змогу садоводу не залежати від сезону висадки рослин у ґрунт. Літня посадка нічим не відрізняється від весняної чи осінньої. Ківі у контейнері саджу навіть у спеку. Якщо місце на сонці, роблю затінення.

Ківі — це кущ-ліана, що активно розвивається в перший рік у напівтіні. В посуху необхідно поливати.

— Посаджена влітку рослина до осені в ґрунті дасть приріст. Якщо висадити саджанець восени, почне рости лише з весни. Втратите час, — зауважує селекціонер. — Час висаджування не впливає на морозостійкість рослин. Перевірив, що мій сорт без укриття на зиму переживав морози 27-28 градусів. Клієнти з інших регіонів повідомляли, що саджанці перезимували і за температури нижчої мінус 30. Це є одна з ключових властивостей цього сорту, що дає змогу вирощувати ківі у відкритому ґрунті в Україні. Також перевага в тому, що сорт є однодомним, не потребує для плодоношення чоловічих рослин-запилювачів.

Зараз ви читаєте новину «Морозостійкі ківі садять у спеку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі