понеділок, 21 травня 2012 00:15

Лимонник садять під старим деревом

Квітникар Любомир Ровдич, 66 років, із райцентру Старий Самбір на Львівщині вирощує на городі китайський лимонник.

— Це красива ліана, пахне лимоном. Листя, плоди і гілки містять усе, що потрібно людині. Корисні для серця, шлунка, нервової системи, мозку. Лимонник добрий при діабеті, підвищує імунітет та потенцію, навіть в онкології використовується, — розповідає.

Рослину краще висаджувати восени з кореневої порослі або ранньої весни до розпускання бруньок.

— Добре садити біля старого дерева. Рослина любить, коли її коріння в тіні, а верх тягнеться до сонця. Тому в саду треба обирати напівзатінені, вологі місця. Бажано, щоб зранку і ввечері сонце світило, а в обід падала тінь із дерева. У травні, коли активно росте, обов'язково треба дати опору. Тоді рослина сягає 5 і більше метрів. У мене є кущ висотою 1,5 метра і лимонник, який поплівся по груші. То другий плодоносить краще.

Якщо посадити з насіння, дасть урожай на п'ятий-сьомий рік. Розмножений порослю плодоносить за два-три.

— Лимонник морозостійкий. Витримує до мінус 40. Але на зиму треба мульчувати, накривати листям і рослинними відходами, щоб навесні земля не тріскала і не розривала корені. Бо вони у ґрунті неглибоко, до півметра.

У травні, коли лимонник починає квітнути, Любомир Миколайович удобрює його перегноєм. Розкладає шаром до 5 см в радіусі 0,5 м. У червні та липні підживлює хімічними добривами — 100 г селітри чи нітрофоски розводить у 10 л води і поливає кущ.

Обрізає ліану восени і взимку.

— На кущі мають лишитися до восьми пагонів. Обрізані гілки ділю на 10-сантиметрові шматки, розбиваю кухонним молотком. Заливаю кип'ятком і даю прокипіти до хвилини. Чай виходить — хай сховається заморський лимон.

Китайський лимонник не хворіє. Ні гризуни, ані шкідники йому не допікають. Хімічних засобів захисту господар не вживає.

20-річний кущ дає понад 10 кг ягід за рік. Ровдич збирає їх наприкінці серпня — на початку вересня.

— Очищені ягоди пропускаю через м'ясорубку, змішую з цукром один до одного, накриваю кришкою і зберігаю у пивниці. Щодня споживаю столову ложку, розведену у півлітра теплої кип'яченої води.

Зараз ви читаєте новину «Лимонник садять під старим деревом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі