понеділок, 04 лютого 2013 05:30

Коріння пікіруваного перцю відновлюється два місяці

Автор: фото з сайта www.superda4nik.ru
  Проросле насіння перцю викладають у пластикові склянки чи торф’яні таблетки. За два місяці висаджують у теплицю або на грядку
Проросле насіння перцю викладають у пластикові склянки чи торф’яні таблетки. За два місяці висаджують у теплицю або на грядку

Голова Хмельницького товариства садівників 60-річна Тетяна Васильєва садить перці 40 років. На підвіконні радить сіяти наприкінці лютого.

— Доти їм мало світлового дня. Щойно вилізуть паростки, треба зразу підсвічувати. Як проморгаєте — розсада ляже за день. Досвічуйте денною настільною лампою з шостої до десятої вечора. Можна садити в теплицю, що опалюється й освітлюється люмінесцентними лампами. Ми їх спускаємо низько.

Садить до тисячі насінин. Коли проклюнуться у серветці, розсаджує в разові склянки або торф'яні таблетки. Купує готовий пропарений ґрунт.

— Від свіжого чорна ніжка поб'є зразу. Найкращий івано-франківський. Має бути сертифікат, де вказано ph 5,5-6,5. Дуже хороший латвійський і естонський, але втричі дорожчий.

Вдома радить змішати третину просіяного піску та дві третини кротової землі.

— Просмажте у духовці півгодини при 200 градусах. І ніякого навозу. Там стільки шкідників. Був рік, що ми через це лишилися без розсади. Краще підлити потім. Як посадите, під батарею не ставте. Краще на котел або каструлю, щоб гріло знизу.

Поливає щоранку з дитячої лійки теплою водою. Тримає біля батареї у відкритих 6-літрових бутлях.

— До кожного корінчика даємо їсти, але щоб на листя не попадало. Вода колодязна, бо з хлором дуже опасна. Відстоюю п'ять днів. Раз на тиждень даю 20 грамів кеміри на пляшку.

З трьох паростків залишає сильніший. За 40 днів виростають.

— Не пікіруємо перець, бо буде дуже хворіти. Корінь відновлюється два місяці. В середині березня, як корені обплетуть грудку землі у стаканчику, обережно перевалюю в літровий горщик з ґрунтом. Тоді не травмується. Ранні сорти саджу в менші горщики, щоб раніше дозріли. Ставлю їх у теплицю. Поливаю раз на тиждень.

Висаджує всі сорти в один день за два місяці після пророщення.

— Спочатку закаляю. На чотири дні ставлю у тінь. Бо кущі побіліють і листочки опадуть від заморозків. Обриваю перші перчини або квітки. Рослинка має набратися сили.

Коли висаджує в рядки, мульчує соломою, тирсою, жмихом. Перець не може ні дня без води. З мульчею можна не поливати тиждень.

— Зразу бризкаю засобом "Марс Ель". Він покриває рослинку ніби лаком. Тоді не мерзне.

Головний ворог — возвратний мороз. Буває кожен рік у травні. На Поділлі це біда. Можна розсаду погубити. Для перцю плюс 14 — це абсолютний нуль. Я зразу накриваю його спатбондом. Натягую на дуги.

Сорт Апельсин достигає у червні

Тетяна Васильєва радить садити насіння простих сортів.

— Гібрид іде на прилавок, а сорт ростять для себе. В Україні всі голландські. Не мають смаку й аромату. Перець має набрати сонця, взяти із землі всі вітаміни. В сортових більше вітаміну С. В Гурмані — 700 одиниць, а в гібридів — 120-130.

Радить садити пізні сорти, бо врожайніші.

— Вся закрутка йде у вересні. А на літо посадіть два-три сорти ранніх: Силач, Ігрок, Апельсин. В кінці червня вже є. Ми любимо Апельсин — оранжеві, солодкі, без насіння. Стінки товсті, хрумкі. Виведені для Підмосков'я, а у нас родять на два тижні раніше. В салатах незамінні. Діти самі знаходять на грядці. Не хворіють, тому не треба бризкати.

Нові пізні сорти сягають 1,5 м.

— Мають п'ять-шість ярусів. Ростуть рік. У теплиці родять до грудня, на грядці до жовтня. Збираю з куща Владики, Гурмана, Мастодонта по відру перцю. Менші дають 2-3 кіло.

 

Зараз ви читаєте новину «Коріння пікіруваного перцю відновлюється два місяці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі