четвер, 07 грудня 2006 18:11

Каліфорнійський черв"як переробляє відходи на добриво

Ґрунт на городах та присадибних ділянках можна підживлювати хімічними добривами. Але досвідчені городники радять застосовувати біогумус — перероблені каліфорнійським черв"яком органічні добрива.

— Років п"ять тому купив біля Житомира ділянку з невеличким будиночком. Земля там препогана. Намагався підживити гноєм. Але це дорого, — розповідає Петро Валовчук, 46 років.

Від сусіда почув про каліфорнійських черв"яків. Узяв у нього трохи і підселив їх у компостну яму. На зиму забрав їх до сараю, щоб не померзли. Зробив ящик, поклав кілька відер компосту і гною. Щодня чоловік додає туди шкірки від овочів та фруктів, недоїдені кашу та хліб. М"ясними відходами годувати черв"яків не рекомендує.

— Підживив цим біогумусом всієї городини потроху. У спеку земля довше залишається вологою. Плоди виростають величенькими і швидко набирають вагу, — хвалиться городник.

За два роки чоловік кілька разів проконсультувався в спеціалістів. Облаштував невеличкий сарай та почав розмножувати черв"яків на продаж. Тепер у Петра Володимировича гарний город ще й заробіток.

Треба днів п"ять не давати їм корму

Харківська фірма "Біогумус" професійно займається виведенням "каліфорнійських помічників". Підприємство обладнало два колись занедбані корівники. У харків"ян можна купити черв"яків або готовий біогумус.

— Каліфорнієць — чудова "домашня тварина". Вони можуть жити в звичайному ящику з дерева, фанери, картону чи пластмаси. Навіть у старому акваріумі, — каже керівник фірми Дмитро Беньчик, 36 років.

На дно ящика обов"язково треба покласти пісок — він потрібен як дренаж. Потім кладуть шар землі (1–2 см), шар харчових відходів (3–5 см) і знову шар землі (1–2 см). У серединний шар бажано додати трохи молотої яєчної шкаралупи — каліфорнійський черв"як не любить кислого середовища. Годувати "робітників" відходами треба щодня.

— Щоб відокремити біогумус від черв"яків, треба днів п"ять не давати їм корму. Потім насипати лише в одну частину. Вони переповзуть до їжі, й можна спокійно забирати готове добриво, — пояснює Дмитро.

39-річна Оксана Лаврова, агроном київського садівничого центру "Садленд", каже, що біогумус, який утворюється від переробленого черв"яком компосту, кращий за інші добрива. Його поживні речовини легше засвоюються рослинами. Порівняно зі звичайним компостом гумус містить у 10 разів більше калію, в 7 — фосфору і удвічі більше калію та магнію, — пояснює Оксана Михайлівна.

До того ж він чудово утримує вологу. У гумусі живуть мікроорганізми, що виробляють природний стимулятор росту. А з шлунку черв"яків "подаються" мікроорганізми, що засвоюють азот. Лаврова впевнена, якщо постійно використовувати біогумус, поживні речовини з ділянки не вимиватимуться.





Рибацька наживка рихлить землю

43-річний одесит Олександр Мурмонський любить рибалити. Якось купив черв"яків дендробена на наживку. Цього черв"яка ще називають підлистовиком.

— Продавець порадив пустити кілька штук на грядки. Мовляв, вони дуже добре рихлять землю. Я спробував. Справді, він незамінний помічник на городі, — розповідає чоловік.

На відміну від каліфорнійського черв"яка дендробені не потрібен спеціальний корм. Він живе у відкритому ґрунті. Швидко розмножується під соломою та листям. Не вимогливий до вологи та температури.

"Каліфорнійця" вивели з дощового черв"яка

Каліфорнійський червоний черв"як — нова порода дощового черв"яка. 1959 року його вивели в університеті Каліфорнії, схрестивши різні види дощового черв"яка. Його довжина до 10 см, діаметр 3–5 мм, маса тіла близько 1 г. Потомство двох особин може становити 1,5 тис. на рік.

Зараз ви читаєте новину «Каліфорнійський черв"як переробляє відходи на добриво». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі