пʼятниця, 12 липня 2013 05:40

Черешні обрізають улітку

Садівник 54-річний Степан Дорош із Бучі на Київщині влітку обрізає черешні. Така процедура найкраща для цих дерев, адже вони чутливі до ран.

— А влітку ці ушкодження добре гояться, — каже господар. — До того ж обрізання дає хороше освітлення кроні. Якщо молоді деревця обрізати влітку, почнуть родити раніше.

Степан Михайлович упродовж восьми років не міг виростити у саду черешні. Вони відмирали або мерзли. Навчився доглядати за ними п'ять років тому.

— Черешня — культура південна, походить із Західної Азії, Кавказу, Грузії, Вірменії та Ірану. В Україні добре росте у південних областях. Ці дерева легко підмерзають. У наших умовах під час тривалих відлиг у січні або лютому з температурами 4-8 градусів тепла бруньки швидко пробуджуються. А потім при похолоданні до мінус 18 відмерзають. Я помітив, що чутливі до дії низьких температур 1-3-річні дерева та старі, особливо після того, як рясно вродили. І навіть якщо черешні в мене добре перезимували, низькі температури під час цвітіння вбивали урожай. Тому почав замовляти в агропідприємствах сорти, пристосовані до нашого регіону. Вони морозостійкі, ростуть у Київській, Чернігівській, Харківській та Донецькій областях.

У реєстрі сортів рослин України налічуються 55 різновидів черешень. З них 54 — вітчизняної селекції. Найкращі: Сюрприз, Дивовижна, Вінка, Анонс, Космічна, Дилема, Бігаро Оратовського, Францис, Мелітопольська Чорна, Первісток, Крупноплідна, Престижна, Валерій Чкалов, Дончанка, Прощальна, Ярославна, Красуня Києва, Присадибна, Любава.

— Купувати товар слід у розсадниках. Деревця, придбані з рук на базарі, часто хворіють, не ростуть. У різних господарствах саджанці можна вибрати на їхніх сайтах. Підприємства пересилають деревця поштою по Україні. Саджанці черешні можуть бути 1- або 2-річні. Їх варто купувати з вересня, коли розпродуватимуть свіжий посадковий матеріал.

Зараз ви читаєте новину «Черешні обрізають улітку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі