неділя, 26 травня 2024 05:33

Депутати дозволили російську мову

Депутати дозволили російську мову
Верховна Рада Криму 26 травня 2010 року затвердила статус російської мови як регіональної. Фото: ua.interfax.com.ua

Постанову про використання російської мови як регіональної ухвалили депутати Кримського парламенту 26 травня 2010 року.

Участь у гоосуванні щодо постанови "Про реалізацію конституційних гарантій на вільне використання російської мови в Автономній республіці Крим та сприяння виконанню зобов'язань України з реалізації норм Європейської хартії регіональних мов або мов меншин" взяли 94 депутати. З них "за" проголосували 75, а "проти" - лише один.

В одній з тез документа йшлося, що в останні роки в Україні "різко активізувалася кампанія з витіснення російської мови в сферах освіти, культури, інформації, судочинства та діловодства й ухвалення підзаконних актів, що суперечать українському та міжнародному законодавству, що призвело до дестабілізації суспільно-політичної обстановки в Криму, загострення мовної та етнополітичної ситуації, обмеження прав російських та російськомовних громадян.".

Це, на думку тодішніх кримських депутатів, свідчило про необхідність прийняття певних заходів щодо захисту прав та забезпечення інтересів російськомовної частини населення, без утиску прав україномовної частини, а також інших національних меншин Криму.

У цьому документі кримський парламент постановив: "Спираючись на Конституцію України та Криму, а також на закон України від 15 травня 2003 року про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин, що в Автономній Республіці Крим російська мова як мова більшості населення і прийнятна для міжнаціонального спілкування використовується у всіх сферах суспільного життя та є регіональною мовою".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Кабміні розписали програму про мову

Також депутати ухвалили рішення про використання російської мови, як регіональної, в роботі Верховної Ради Криму.

Водночас кримський парламент запропонував Верховній Раді України ухвалити проект закону України "Про гарантування вільного розвитку, використання та захисту російської мови і інших мов національних меншин України".

Кримські депутати звернулися до депутатів від "Партії регіонів" Олексія Боярчука, Бориса Дейчі, Вадима Колесніченка та Олександра Чорноморова з проханням внести в установленому порядку даний законопроект у Верховну Раду і підтримати його під час розгляду.

У відповідь на визнання російської мови як регіональної кримським парламентом, 7 вересня 2010 року у ВРУ був зареєстрували проект закону "Про мови України", який став першим з подібних. Подали законопроєкт "регіонал" Олександр Єфремов, комуніст Петро Симоненко та депутат від "Блоку Литвина" Сергій Гриневецький, який зараз є чинним головою Одеської ОДА.

Законопроект фактично надавав російській мові статус другої державної, хоча й не до кінця зрівнював його з українською. Крім того, статус регіональних отримували й інші міноритарні мови. Поява документа викликало резонанс серед україномовного населення країни західних областей країни, в результаті чого була розгорнута кампанія "Займіться ділом, а не язиком!". У підсумку, даний проект був знятий з розгляду 1 лютого 2011 року.

Слідом за цим з'явився інший законопроект Партії регіонів - так званий закон закон Ківалова-Колесніченка, підписаний колишнім президентом Віктором Януковичем 8 серпня 2012 року.

Зараз ви читаєте новину «Депутати дозволили російську мову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі