вівторок, 25 червня 2024 18:40

Спецтема: Війна Росії проти України

Україна атакувала Центр космічного зв'язку у Криму: ЗМІ пояснили, що це дає

Україна атакувала Центр космічного зв'язку у Криму: ЗМІ пояснили, що це дає
Росія використовує центр для керівництва супутниками. Фото: Wikimedia

В окупованому Криму у ніч на 24 червня було атакували Центр космічного зв'язку російських окупантів.

Цей об'єкт збудували у 1960-1970-х роках для зв'язку з місячними та марсіанськими зондами, пише Forbes.

Зараз він забезпечує підтримку зв'язку із супутниками-шпигунами "Лотос-С" і навігаційними супутниками ГЛОНАСС - аналогом GPS.

З грудня ЗСУ вдарили ракетами по цьому центру вже двічі.

Передавачі можуть посилати сигнали на супутники спостереження, зв'язку й навігації і приймати їх.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В окупованому Криму атакували центр космічного зв'язку РФ

"Супутники ГЛОНАСС допомагають наводити найпотужніші російські авіаційні боєприпаси - глісадні бомби КАБ. Супутники "Лотос-С", що входять до складу розвідувальної системи "Ліана", виявляють електромагнітні випромінювання військових цілей, наприклад, морських суден, і визначають їхнє місце розташування. Можливо, супутники "Ліана" прослуховували сигнали від українських безпілотних катерів із вибухівкою, які витісняють російський флот із західної частини Чорного моря", - йдеться у повідомленні.

Для ЗСУ центр у Криму є складною мішенню. Потрібно ще багато ударів, щоб завдати йому серйозної шкоди.

"Його радіотарілки, генератори та засоби управління розкидані по двох великих кампусах. Найбільш помітне обладнання - старі тарілки - має міцну конструкцію. Будівельники НІП-16 збирали апаратуру зі старих залізничних мостів, корпусів списаних підводних човнів і обертового механізму зі списаного лінкора", - пишуть у Forbes.

І навіть якщо цей об'єкт знищать, Росія не втратить можливість підтримувати зв'язок зі своїми супутниками. У ворога є й інші космічні бази.

У тимчасово окупованому Криму основним елементом військової логістики російських військ залишається поромна переправа. На сухопутну залізницю, яка нині будується, загарбникам ще зарано розраховувати. Про це в ефірі національного телемарафону заявив речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук.

Зараз ви читаєте новину «Україна атакувала Центр космічного зв'язку у Криму: ЗМІ пояснили, що це дає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі