четвер, 14 вересня 2006 17:51

Час обрізати кущі та дерева

У другій половині вересня проводять санітарну обрізку плодових дерев та ягідних кущів. Рослини садять та пересаджують, підгодовують добривами, чистять їм стовбури.

— Санітарна обрізка — це видалення відмерлих, сухих, уражених хворобами чи шкідливими комахами гілок. Ушкоджені гілки приводять до розвитку гнилі та парші. Тому залишати їх на зиму дуже не рекомендую, — пояснює киянин Олександр Чумак, 49 років.

Чоловік майже п"ятнадцять років займається садівництвом на своїй ділянці біля Макарова під Києвом. Щоб постійно мати нові сорти та гарні врожаї, відвідує всі виставки, консультується зі спеціалістами. Щодня за порадами до Олександра приходять сусіди.

— Восени роблять лише санітарну чистку, бо рослини, обрізані капітально, холодну зиму не переживуть, — продовжує городник. — Беруться лише міцні, здорові дерева та кущі. Слабі — чистку переносять погано. У них довго заживають рани, пригнічується ріст. Часто такі рослини навіть гинуть.

На ягідних кущах крім сухих та хворих гілок обрізають "нульові", які ростуть із землі, та ті, що загущують або ростуть дуже низько над землею. Тоді кущі до весни зв"язують шпагатом або проволокою та вкривають очеретом, щоб не примерзли.

Беруться лише міцні, здорові дерева

— "Почищені" рослини треба підживити суперфосфатом та калійним добривом. Потім розсипати компост, перекопати землю та підгорнути кущі, як картоплю, — додає пан Олександр.

Наприкінці місяця бажано знову неглибоко перекопати землю під ягідними кущами та у міжряддях. Пласт ґрунту перевертають, але ні в якому разі не розбивають. Це сприяє затриманню вологи і снігу, а також зменшить кількість зимуючих шкідників.

Житель міста Прилук Чернігівської області 62-річний Микола Дмитрук тридцять років вирощує на продаж саджанці ягідних кущів. Осінню обрізку проводить постійно, бо вважає: не обріжеш — ягід не їстимеш.

— У перший рік посадки кущі смородини та порічки обрізаю майже під корінь. А наступного — вже вибірково.

Важливий етап осінніх робіт — підживлення рослин. Наприкінці вересня підгодовування вкрай необхідне.

— Добрива, внесені восени, сприяють засвоєнню та накопиченню поживних речовин у корінні. Це підвищує стійкість рослин до посухи та майбутніх заморозків. Навесні добрива пришвидшать ріст та розвиток, — пояснює.

Підгорнути кущі, як картоплю

Зараз вносьте калійні та фосфорні добрива, їх рослина потребує найбільше. Восени підживлювати сад азотними добривами не рекомендують. Вони тільки даремно пропадуть, бо в землі довго не тримаються і до весни вимиються дощами з талою водою.

— Органіку навпаки краще вносити перед зимуванням. По-перше, весною вона мерзла і з нею незручно возитися. По-друге, у холодній землю перегній почне "діяти" місяців через два-три.

Мікроелементи (бор, марганець, молібден, мідь) вносять як восени, так і навесні. Але спеціалісти радять підживлювати восени багаторічні плодові та ягідні культури, а навесні — однорічні.





Що треба чистити

На ринку біля метро Лісова 43-річна киянка Людмила Шашненко торгує саджанцями ягідних кущів. Жінка вважає, що не всі рослини потребують санітарної обрізки. Радить обов"язково обрізати яблуні, груші, вишні, сливи, смородину, малину, жимолость, аґрус.

Обрізані кущі цвітуть рясніше

Вересневої обрізки потребують і квіти. Наприклад, кущі гортензії весною будуть пишнішими та цвістимуть рясніше, якщо щороку проводити правильну чистку та формування.
— Залиште на кущі від шести до десяти найсильніших паростків. Вкоротіть їх до двох-чотирьох бруньок, а решту гілки зріжте. Також не забудьте обрізати на зиму сухі суцвіття. Якщо робитимете такі процедури кілька років поспіль, матимете чудові квітучі кущі гортензії, — радить продавщиця квіткової розсади на борщагівському ринку "Дніпро" киянка Ірина Хаща, 37 років.

Зараз ви читаєте новину «Час обрізати кущі та дерева». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі