четвер, 01 лютого 2007 16:54

Банан любить тепло й вологу

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Тетяна Коломієць в оранжереї тропічних рослин Київського ботанічного саду ім. Фоміна показує плоди неїстівного японського банана. Їстівний цього року плодів не дав
Тетяна Коломієць в оранжереї тропічних рослин Київського ботанічного саду ім. Фоміна показує плоди неїстівного японського банана. Їстівний цього року плодів не дав

В Ужгородському ботанічному саду дозрівають банани. Уперше за останні 24 роки ботаніки сподіваються отримати спілі плоди. Бо зима цього року тепла, і топлять в оранжереї краще.

Ботанічний сад площею 4,5 га розташований у старому місті, біля набережної Ужа. Посеред гігантських кущів та тропічних дерев зведено оранжерею. Там рослини, які бояться холоду. У центрі одинадцятиметрової будівлі — індійський банан.

— Банан — це не дерево, а гігантська трава, — каже завідувачка оранжереї Галина Бабенко, 35 років. — Наш може вирости до 15 метрів. От цьому, — показує найтовщий стовбур, — три роки. Виріс до семи метрів і ще листя на три-чотири метри розкинулося. Нагорі намисто з плодів. У нас вони невеликі виростають, бо банани вибагливі до тепла. Вони потребують плюс 15 градусів середньорічної температури. А тут дев"ять-десять бувало. Минулої зими в 20-градусний мороз листя обмерзло. Добре, що стовбур цілим залишився.

Японський банан витриваліший — може витримати 8-градусний мороз, пояснює Бабенко.

— Нещодавно бачила фото з Німеччини, де на грона з плодами індійського банана одягають целофанові чорні пакети, щоб  зберегти тепло.

Карликові китайські банани вирощують у квартирі

До ботсаду індійський банан привезли 1983-го з Сочі. У перший рік він дав добрий урожай: кілька грон зеленувато-жовтих плодів. Тодішні студенти біологічного факультету Ужгородського держуніверситету викрали банани й з"їли. Науковці так і не змогли їх дослідити.

— Після того випадку банани жодного разу не дозрівали, — веде далі Галина Бабенко. — Буває, позав"язуються, позеленіють і через пару місяців зсихаються — стають схожими на шланг. А цього разу вдалися трохи більші, ніж завжди. І не сохнуть.

Щодня банани треба добре поливати.

— Раз на тиждень влаштовуємо бананам душ, — усміхається завідувачка. — Обливаємо їх водою зі шланга. Вони ж у тропіках зливи люблять.

Пані Галина каже що зрубані стовбури індійського банана працівники саду скидають у компостну яму. Потім використовують як ґрунт для інших рослин.

Два місяці тому завідувачка привезла з Київського ботанічного саду новий вид — карликовий китайський банан. Каже, що його легше вирощувати і доглядати.

— Карликові ростуть метр-півтора заввишки і дають дуже добрий урожай, — каже Бабенко. — І менш вибагливі до температур. Навесні будемо саджати. В Україні є кілька господарів, що вирощують їх прямо у квартирі.

Удома гігантську траву виростити дуже важко

— У домашніх умовах виростити банан неможливо, — вважає Тетяна Коломієць, молодший науковий співробітник Київського ботанічного саду ім. Фоміна. — У квартирі дуже складно підтримувати високу вологість та температуру 25–30 градусів.
Особливо погано банан почуватиметься взимку, коли батареї та обігрівачі нагріватимуть і разом з тим сушитимуть повітря. Також бананові необхідно багато простору для розвитку коріння і листків. Потрібні умови можна створити лише в оранжереї або у спеціально облаштованому зимовому саду.

Ольга КЕРУСЕНКО

Зараз ви читаєте новину «Банан любить тепло й вологу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі