понеділок, 16 січня 2012 00:00

Баклажани та перець сіють у вівторок

Автор: фото з САЙТА www.inofermer.ru
  Насіння на розсаду висівають густо. В ящику позначають ділянки з різними сортами
Насіння на розсаду висівають густо. В ящику позначають ділянки з різними сортами

Надія Соколова, 55 років, із села Семирічка на Вінниччині висіває розсаду навіть на церковні свята. Зважає на місячний календар і день тижня.

— Перець, баклажан — чоловічого роду. Їх краще висівати у вівторок, четвер. Капуста — жіночого. Їй підійде субота, середа. У неділю, понеділок та п'ятницю нічого не сію. Неділя не для діла, понеділок — тяжкий день для рослин, — розповідає.

На молодий місяць сіє культури, що плодоносять над землею. Це перець, баклажани, кріп, цибуля на перо, капуста. На старий — кореневу петрушку, буряк, цибулю, часник, моркву. Також стежить за календарем, у якому знаку зодіаку місяць.

— У Водолії — нічого не сію і не саджаю, бо не зійде або приболіє. Найкраще все проростає, коли місяць у Козерогу.

Розсаду висіває у ящики завглибшки до 10 см. Перед тим ґрунт прогрівається ніч на гарячій грубі. На ранок робить борозни до 1,5 см, поливає їх. Посіяне накриває плівкою або склом. Ящики ставить у теплому місці. Не зважає на освітлення. Потрохи поливає теплою водою раз на три дні.

— Як тільки розсада прокльовується, виставляю коробки на вікно. Плівку знімаю. Якщо цей момент проґавити, то розсада побіліє, витягнеться й може спаритися. Як тільки з'являться два листочки, пікірую розсаду у пластмасові стаканчики, бо теплиці не маю. Капусту ранню зразу сію по дві зернини у стакан. Весною висаджую на городі.

Перець, баклажани сходять за чотири тижні після посіву. Помідори — за тиждень. Розсаду капусти, помідорів пікірують за п'ять тижнів після посіву. Солодкий і гострий перець, баклажани — за два місяці. Огірки кладуть у стаканчики в березні. Вираховують три тижні до останніх весняних морозів.

— Після Різдва можна посіяти суниці ремонтантних сортів. Тільки не рядками, а в розсипну. У цієї культури низька схожість, а насипом сходи дружніші в усіх рослин. Суницю треба сіяти мілко, не глибше сантиметра. У січні також висівають розсаду однорічних квітів. Найперше — петунії. Вони сходять два тижні, ростуть повільно.

3

дні сходить замочене насіння редиски. Росте найшвидше з овочів.

 

Капуста у теплиці росте після помідорів

Лариса Шевченко, 40 років, із села Сосонка Вінницької області у лютому висіває розсаду в теплицях. Щороку міняє культури.

— Сівозміни дотримуюся також на городі. Картоплю саджаю на місці кукурудзи. А потім — огірки, капусту, моркву, бурячки.

Помідори люблять ґрунт після моркви, квасолі, кабачків. Цибуля добре росте після капусти.

 

Зараз ви читаєте новину «Баклажани та перець сіють у вівторок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі