середа, 05 червня 2024 16:02

Зберете гарний врожай: які овочі не пізно пересіяти заново після грозових дощів з градом

Зберете гарний врожай: які овочі не пізно пересіяти заново після грозових дощів з градом
Селекціонер дав поради, що не пізно посадити у червні після дощів з градом Фото: Gazeta.ua

Спека та грозові дощі з градом, які охопили усю Україну, найбільше впливають на городину.

Такі погодні умови позначаться на майбутньому врожаї, а значить на вартості овочів та фруктів.

"Зливи легко заплискують грунт, де посаджена городина. Через це рослини можуть загинути. Волога затримується у землі і це наносить велику шкоду корінню рослин. Тоді вони хворіють і перестають рости, жовтіють через нестачу кисню. Особливо це стосується кабачків, кавунів, динь, огірків. Тому треба після зливи дати доступ до повітря, тобто розпушити грунт. Інакше рослина гине, корені відмирають", - говорить Gazeta.ua селекціонер Микола Завальний.

Якщо врятувати городину не вдалось, садівник радить по можливості пересіяти насіння.

"Зараз будь-які рослини ще не пізно посадити вдруге. До 25 червня можна висівати будь-яку городину. Якщо доглядати за нею, то зберете врожай і може навіть ще кращий, ніж очікували", - радить Микола Завальний.

Якщо вдруге садити картоплю, то її варто перед посадкою замочити на 15-20 хвилин у легкому розчині марганцівки. Коли підсохне - висадити. Не зайвим буде обсипати картоплю попелом. Це стимулюватиме насіння картоплі до росту та збільшить врожайність на 17-20 відсотків. Таке добриво можна застосувати і для іншого насіння баклажанів, квасолі, кукурудзи, зокрема.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як врятувати городину, яку пошкодив град: три важливі кроки

Важливо вберегти рослини від пероноспорозу. Це грибок, який уражує рослину в усі фази розвитку. Листя починає вкриватися білями плямами і рослина всихає.

"Бажано обробити насадження содовим розчином. 50 грам соди розведіть в 10-літрах води. Додайте 10-20 капель йоду та перемішайте. Цим забезпечите захист від хвороб. Негода продовжується. Коли випаровування та дощі - цей грибок прогресуватиме", - наголосив селекціонер.

Хто хоче отримати гарний врожай овочів та фруктів, використовує перевірені методики. Хтось дослуховується до досвідчених городників і садівників, інші беруть до уваги свій досвід та спостереження. Але майже всі зважають на місячний календар, коли планують роботу в саду чи на городі.

Перець, баклажани варто садити 8, 9, 10-12, 17-21 червня. Ще не пізно посіяти огірки, помідори, кабачки, кукурудзу.

Зараз ви читаєте новину «Зберете гарний врожай: які овочі не пізно пересіяти заново після грозових дощів з градом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі