неділя, 03 вересня 2023 12:55

Не вапном єдиним ‒ чим восени білять дерева

Не вапном єдиним ‒ чим восени білять дерева
Дерева восени білять, щоб захистити їх від суворої зимової погоди. Фото: asterias.od.ua

Дерева восени білять не лише для краси. Це ‒ важлива процедура, яка захищає сад від сурової зимової погоди.

Починають білити дерева, розраховуючи час так, щоб побілка встигла висохнути і не замерзнути до настання морозів. Найчастіше використовують вапно. Але є й чимало сучасніших засобів. Основні з них зібрала Gazeta.ua.

Можна придбати звичайну водоемульсійну фарбу або спеціальну фарбу для саду. Вони добре захищають дерева від хвороб і шкідників, роблять їх більш зимостійкими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як взимку зберігати яблука й груші ‒ корисні поради

Серед нових засобів захисту дерев ‒ спеціальні екрани. Це міцна біла плівка з отворами для вентиляції. Вона надійно захищає кору від опіків, а також від мишей і зайців. Огорнувши раз стовбур такою плівкою, її можна не змінювати щонайменше п'ять років. Екранна плівка легко ріжеться ножицями, огортати нею можна будь-яке дерево.

Продається також спеціальна "дихаюча" стрічка із білого матеріалу. Використовують її за принципом екранної плівки. Таку стрічку дуже зручно намотувати на стовбур.

Не забувайте утеплювати на зиму дерева, які особливо бояться морозів. Їхні стовбури огортають папером, нетканкою або світлою матерією. Утеплити можна тільки штамби, підстави і розвилки скелетних гілок.

Готуючи сад до зими, дерева потрібно обприскати, щоб захистити від хвороб і шкідників. Обробляти сад можна різними розчинами. Найпоширеніші варіанти для сумішей для захисту дерев на зиму зібрала Gazeta.ua.

Якщо восени малину правильно підготувати до зими, то наступного року врожай буде гарним. Особливої уваги потребують кущі ремонтантної малини. Gazeta.ua зібрала поради ‒ як правильно її обрізати та коли краще це робити.

Зараз ви читаєте новину «Не вапном єдиним ‒ чим восени білять дерева». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі