четвер, 17 листопада 2022 05:30

Як взимку зберігати яблука й груші ‒ корисні поради

Як взимку зберігати яблука й груші ‒ корисні поради
Щоб плоди яблук і груш взимку не зіпсувались, їх потрібно правильно зберігати. Фото: pro-of.com.ua

Навіть дуже гарно вирощені й зібрані восени груші та яблука можуть взимку зіпсуватись.

Щоб плоди у зимові місяці не гнили та залишалися свіжими, їх потрібно правильно зберігати. Gazeta.ua зібрала деякі поради ‒ як правильно це робити.

Фахівці радять перед тим, як залишати фрукти на зберігання, приблизно 10 хвилин потримати їх у водяному розчині йодинолу. Купити його можна в аптеці.

Можна аналогічну суміш приготувати самому. Для цього потрібні:

- йод кристалічний - 2,5%;

- йодистий калій - 7%;

- крохмаль - 53%;

- харчова сода - 2%;

- вода - 35,5%.

Це все змішують і розводять водою, щоб утворився 1%-вий розчин. До нього занурюють яблука на одну-дві хвилини. Потім, не витираючи їх, дають обсохнути.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як захистити квасолю від жуків – перевірені поради

Є ще один варіант розчину. Виготовляють його зі 100 г прополісу, який також продається на ринках і в аптеках, і 500 мл 96% спирту. Туди на кілька секунд опускають яблука, після чого висушують.

Щоб обробити 100 кг яблук, потрібно 0,5 л розчину. Але варто пам'ятати, що перед вживанням оброблені таким чином яблука потрібно ретельно вимити.

Для зберігання яблук найчастіше використовують ящики на 25 кг. Можна яблука викладати гіркою на м'якій підстилці, соломі або сухому листі. На сухе листя чи солому можна ще посипати шар меліси.

Останнім часом яблука зберігають, загортаючи кожне в окремий аркуш тонкого паперу. Якщо урожай великий, папером можна перекладати шари яблук.

Зберігати фрукти краще у підвалі. Температура там має бути від 0 до +1℃. Але різні сорти потребують різних умов. Так, Ренет Симиренко, Делішес, Бойкен, Голден делішес, Пепін шафранний, Уелсі, Розмарин білий, Кандиль синап, Північний синап краще зберігаються при температурі –1... 0°С. А ось Антонівка, Богатир, Кальвіль сніжний, Джонатан полюбляють температуру +2... +4°С. У будь-якому випадку коливання температури не повинно перевищувати 5°С. Оптимальна відносна вологість повітря має бути в межах 90-95%.

Під час зберігання яблука потрібно регулярно перевіряти й викидати пошкоджені й підгнилі.

До зберігання груш є свої специфічні вимоги. Адже вони псуються швидше за яблука. Тому насамперед потрібно ретельно їх перевірити і на зберігання закладати тільки найздоровіші плоди.

Важливо, щоб у всіх груш була цілою плодоніжка. Найменше її ушкодження приведе до гниття. Усі груші також мають бути сухими і чистими. Укладають їх зазвичай у два шари. Щоб не втратити всі плоди, також потрібно викидати надгнилі.

Між шарами груш краще покласти кілька шарів газети. Можна кожен плід загорнути окремо. Ящики також слід добре перевірити, щоб вони не травмували плоди. Газетним папером також можна встелити дно та стінки ящиків.

Для зберігання груш оптимальною вважають температуру –1°С. Ящики з плодами слід тримати у затемненому місці.

Для того, щоб садив родив рясно, а яблуні не хворіли, на зиму старі й непотрібні гілки видаляють. Правильне формування дасть результати. Наступного року врожай буде більшим. Обрізання сушняку й зайвих пагонів також оздоровить яблуню. Gazeta.ua зібрала основні рекомендації – як правильно обрізати яблуню на зиму.

Якщо восени малину правильно підготувати до зими, то наступного року врожай буде гарним. Особливої уваги потребують кущі ремонтантної малини. Gazeta.ua зібрала поради ‒ як правильно її обрізати та коли краще це робити.

Зараз ви читаєте новину «Як взимку зберігати яблука й груші ‒ корисні поради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі