неділя, 05 листопада 2023 07:43

Як і навіщо пригинати малину на зиму: основні правила

Як і навіщо пригинати малину на зиму: основні правила
Коли прогнозують сильні морози, малину на зиму варто пригинати. Фото: woodstar.com.ua

Деякі сорти малини потребують особливою підготовки до зими.

Так, малину, яка посаджена рядами, потрібно підв'язувати. Поради щодо того, як правильно це робити, зібрала Gazeta.ua.

Для висадженої рядами малини потрібно натягнути уздовж кущів міцну мотузку й прив'язати до неї пагони. При цьому краще використовувати капронові нитки або клапті тканини, бажано синтетичної. Адже синтетика та капрон не згниють взимку, а натуральні матеріали від підвищеної вологості та морозів можуть перепріти та розсипатися. Підв'язувати малину слід на висоті близько 20-25 сантиметрів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Восени добрива потрібно закладати глибоко: яка від цього користь

Для підв'язування зазвичай використовують різноманітні шпалери, які можна придбати у спеціалізованих магазинах, та аматорський спосіб — потрібно просто вкопати в центр куща кілочок відповідного розміру і прив'язати до нього пагони.

Стебла малини можна також пригинати до землі, щоб вони не загинули під час сильних морозів. Потрібно обережно нахилити стебла до землі й притиснути їх натуральними матеріалами. Підійдуть для цього дошки або великі гілки, що залишилися від осіннього обрізання дерев. На цьому настилі сформується сніговий покрив, під яким малина безпечно переживе сильні морози. Головне - встигнути пригнути малину до сильних нічних морозів. Адже коли температура опуститься до мінуса, волога в стеблах замерзне і нахилити їх до землі, не зламавши, буде практично неможливо.

При цьому слід пам'ятати, що пригинати та вкривати кущі потрібно після осінньої обрізки.

Хоча малина зазвичай добре переносить морози, перед настанням холодів потрібно створити умови для успішної зимівлі.

Якщо зробити все правильно, малина буде рясно плодоносити у наступному сезоні. Про те, як правильно сформувати і підв'язати кущі, пише Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Як і навіщо пригинати малину на зиму: основні правила». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі