середа, 05 серпня 2009 18:10

Монахи викинули Олександра Калашнікова з його квартири

Жителі Китаєва, південної околиці столиці, скаржаться на ченців сусіднього монастиря. Ті захоплюють прилеглі землі, виганяють людей із будинків. Під вікнами зводять автостоянку, цвинтар та ще одну церкву. Хоча суд і заборонив монастирю будувати самовільно.

— Санстанція не видасть дозволу на опорядження кладовища за 100 метрів від житлових будинків, — каже Олександр Мартинчук, 35 років. Він обстоює інтереси жителів Китаєва. — А на цвинтарі вже є дві свіжі могили. Щодня тут працює 20 одиниць будівельної техніки — бетономішалки, вантажівки, крани.

На вул. Китаївській, через дорогу від монастиря, стоїть одноповерховий будинок на шість квартир. До нього прибудовують церкву.

— Монахи не мають дозволів на це будівництво та порушують низку правил безпеки. Будова без загорожі, автокран не має номерного знака, — показує Мартинчук.

Вікна однієї з квартир виходять просто на будівництво. Відмежовує його стіна в півцеглини. Люди бояться, що ченці серед ночі можуть розвалити мур і викинути їх із помешкань. Монахи Свято-Троїцького монастиря, що належить Українській православній церкві Московського патріархату, вже подали до суду на 86 жителів Китаївської. Якщо позов задовольнять, мешканці опиняться на вулиці.

21-річного Олександра Калашнікова монахи вже виселили з квартири. Торік у грудні за дивних обставин померла його 42-річна мати.

— Ми захвилювалися, бо Ірина не подзвонила привітати мене з ювілеєм, — розповідає мати покійної Ольга Калашнікова, 70 років. — Чоловік поїхав перевірити. Вікно було відкрите. Донька лежала на підлозі мертва з обгорілими обличчям та одягом. Хоча ніякої пожежі в будинку не було. Телевізор і газова колонка були ввімкнуті. Але міліція зробила висновок, що це самогубство.

Після поминок до Калашнікових прийшли четверо монахів. Нібито щоб висловити співчуття родині.

— Отець Федір розсівся в кріслі й сказав нам забиратися з квартири. Коли ми відмовилися, по телефону викликав іще сімох монахів. Вони виштовхали нас, старих і дитину, втришия, — продовжує пенсіонерка. — Я одразу викликала міліцію, але вона не приїхала. У пальті дочка ховала 3 тисячі гривень. Забрати нічого не дозволили. Через три дні почали виносити наші меблі, телевізор і холодильник. Ми з сусідом вирішили це сфотографувати — щоб потім у суді були докази. То монахи накинулися забирати фотоапарат. Міліція знов не приїхала на виклик.

Монахи подали до суду на 86 людей

— Нам тут страшно жити, — каже 52-річна Тетяна Марченко, сусідка загиблої. — У тій квартирі монахи поставили броньовані двері й решітки, поміняли кришу. Вони нам не раз відрубували світло, воду, зимою — опалення. Мабуть, сподівалися, що ми не витримаємо й самі втечемо. Але нам нема куди переселятися.

Відколи в Китаєві відновили монастир, жителям селища відмовляють у приватизації їхніх квартир. Підстав не пояснюють.

— Я 10 разів носила документи у відділ приватизації, а вони, коли бачать адресу, відмовляють без пояснень. Я посилала рекомендовані листи. Теж нема відповіді, — веде далі Марченко.

Ольга Калашнікова поскаржилася митрополитові УПЦ Московського патріархату Володимиру, що його підлеглі забрали в неї та онука квартиру. Той відповів листом, що благословляє на законне вирішення питання.

— Якщо правоохоронці не допомагають людям у законному праві на житло, ті мають право згуртуватися, озброїтися й увійти в захоплений будинок, — радить адвокат Олександр Данилюк. — У випадку нападу треба чинити опір. Судитися з правопорушниками марно. Калашніков і так має всі законні права, аби жити в цьому будинку. При захопленні помешкання треба мати з собою документи, щоб довести правоохоронцям, що можете тут жити за законом. Будь-який суд визнає, що правда на вашому боці. Кожна людина має право на житло. Це гарантує Конституція.

Свавілля ченців Свято-Троїцького монастиря "кришують" високопосадовці з Партії регіонів, переконані жителі Китаєва:

— Тут часто бачать Дмитра Табачника та Олексія Омельяненка, голову фракції "регіоналів" у Київраді, — каже адвокат.

Зараз ви читаєте новину «Монахи викинули Олександра Калашнікова з його квартири». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі