четвер, 30 червня 2022 00:05

Житло без роботи не має сенсу

Попит на житло в Україні майже зник, за даними Національного банку. Ті, хто планував придбати нерухомість для себе, нині відмовляються від покупки. Люди, які розглядали квартири як інвестицію, тримають гроші на депозитах або купують цінні папери.

Попиту на новобудови в Києві майже немає. У західних областях зменшився більше, ніж удвічі. Забудовники відновили роботи на половині житлових комплексів України, станом на кінець травня. У Києві й області — менш, ніж на третині об'єктів.

— До війни забудовників фінансували інвестори. Фактично продавали квадратні метри наперед, ще нічого не збудувавши. Не були потрібні ні банки, ні інші фінансові установи, щоб отримати кошти на будівництво. Люди вірили забудовникам і оплачували квартири наперед, — каже 51-річний Юрій Прус. Останні 15 років керує сімейними капіталами. — Зараз починається період фінансової нестабільності. Небезпека, що забудовник може житло не добудувати, зросла. Це істотно зменшило потік охочих вкласти гроші в нерухомість.

Житло саме по собі не має сенсу. Потрібна робота. Там, де вона буде, автоматично зводитимуть будинки. А для цього держава має дерегулювати бізнес. Поки що вона втручається у все: ціни на бензин, курс долара, медіа. Нам кажуть: для вашого ж блага. Але візьмемо забудовника. Як він може продавати квартири, якщо не знає, за скільки купить будматеріали, які платитиме зарплати? І це ламає ринок. Багато говорять про держ­програму з відновлення зруйнованого, що реалізовуватимуть на західні гроші. До війни Україна не змогла залучити серйозних інвестицій. Причина — корупція, яка нікуди не дінеться. З іншого боку, не знаю жодного прикладу, коли держава ефективно реалізовувала б такі програми.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Житло без роботи не має сенсу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі