вівторок, 02 липня 2024 08:00

Все про компостування. Підказки та хитрощі для отримання кращого компосту

Компостування - це процес, який дозволяє переробляти органічні відходи, отримуючи у такий спосіб корисне добриво з використанням препаратів для переробки компосту або без них.

Автор: vodograi.org
  Компост дозріває зазвичай за 3-6 місяців залежно від умов, але бактерії для компосту прискорюють цей процес
Компост дозріває зазвичай за 3-6 місяців залежно від умов, але бактерії для компосту прискорюють цей процес

Перш ніж розпочати компостування, слід вибрати найбільш підхожий для вас метод.

Це може бути:

● Відкрита компостна купа на відкритому повітрі, яка не вимагатиме багато часу та зусиль, але водночас матиме низку недоліків. Такий варіант створює неприємні запахи, привертає увагу тварин до ділянки, а також вимагає більше часу, ніж інші методи.

● Холодне компостування також передбачає мінімальні трудовитрати. Достатньо скласти відходи в купу чи в контейнер. Водночас час утворення добрива може змінюватися від одного до двох років. У компості можуть зберегтися бур'яни та патогени.

● Компостний ящик зручний в експлуатації й має більш естетичний вигляд. Його можна придбати в спеціалізованих магазинах, а також зробити з підручних матеріалів.

● Дощові черв'яки також допоможуть переробити органічні відходи в компост.

Біопрепарати для компосту - спосіб перероблення з мінімальними витратами коштів та часу. Вони забезпечують швидке перегнивання живими бактеріями без сильних запахів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сприяє росту рослин: яким добривом підживити городину після сильного дощу

Компостування відбувається у кілька етапів:

1. Вибір місця. Це має бути доступна ділянка без прямих сонячних променів і з хорошим дренажем.

2. Підготовка майданчика. Необхідно очистити місце від бур'янів і трави. За бажання можна спорудити огорожу, яка захистить від тварин і допоможе утримувати компост.

3. Укладання шарів компосту й додавання засобу для компосту. Щоб забезпечити найкращий дренаж і доступ повітря, покладіть на дно ями великі гілки або солому. Далі слід чергувати шари зелених (свіжі рослинні залишки, трава, кухонні відходи, як-от овочеві та фруктові шкірки) та коричневих матеріалів (сухе листя, солома, папір, картон), водночас зволожуючи їх водою.

Раз на 1-2 тижні слід перемішувати компост для покращення аерації, яка прискорює розкладання.

Компост дозріває зазвичай за 3-6 місяців залежно від умов, але бактерії для компосту прискорюють цей процес.

Щоб отримати добрий результат, вибирайте препарат ТМ Водограй. Він дозволить просто та швидко утилізувати будь-які рослинні відходи, прискорить дозрівання компосту у 6-8 разів, підвищить родючість ґрунту та скоротить об'єм органічного матеріалу без втрат мінеральних елементів.

Достатньо відміряти необхідну дозу препарату для компосту Водограй, додати його у воду, інтенсивно помішуючи, та рівномірно вилити на підготовлений органічний матеріал.

Такий простий помічник збереже ваші сили, заощадить час і дасть найкращий результат.

Спека та грозові дощі з градом, які охопили усю Україну, найбільше впливають на городину.

Такі погодні умови позначаться на майбутньому врожаї, а значить на вартості овочів та фруктів.

"Зливи легко заплискують грунт, де посаджена городина. Через це рослини можуть загинути. Волога затримується у землі і це наносить велику шкоду корінню рослин. Тоді вони хворіють і перестають рости, жовтіють через нестачу кисню. Особливо це стосується кабачків, кавунів, динь, огірків. Тому треба після зливи дати доступ до повітря, тобто розпушити грунт. Інакше рослина гине, корені відмирають", - говорить Gazeta.ua селекціонер Микола Завальний.

Зараз ви читаєте новину «Все про компостування. Підказки та хитрощі для отримання кращого компосту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі