вівторок, 01 лютого 2022 13:49

Як зберегти врожай в умовах подорожчання мінеральних добрив?
5

  Олександр АНІСЬКОВЦЕВ, директор ТОВ "Інноваційна компанія ІНВЕП", кандидат технічних наук
Олександр АНІСЬКОВЦЕВ, директор ТОВ "Інноваційна компанія ІНВЕП", кандидат технічних наук
Різке зростання ціни на газ викликало значне подорожчання мінеральних добрив.
Тепер головне завдання фермера - зберегти високий рівень врожаю в умовах дефіциту міндобрив.

Потужним стимулятором та активатором поглибленого засвоєння рослиною азоту та фосфору в процесі росту являється гумат калію. А саме - його гумінові та фульвові речовини.

Вплив гумінових речовин на рослину в процесі її вегетації проходить через листя, кореневу систему та ґрунт.

Серед відомих марок вітчизняних та імпортних гуматів найефективнішим за критеріями ціна/якість є органо-мінеральне добриво "Живиця" виробництва ТОВ "Інноваційна компанія ІНВЕП", яке розташоване в селищі Вигода Івано-Франківської області.

Унікальність дії "Живиці Гумат Калію" на врожай полягає у фізико-механічних властивостях добрива, в складі якого є не менш як 430 г/л гумусової органіки, зокрема солей гумінових кислот - 60 г/л, солей фульвових кислот - 370 г/л. Такий кількісний вміст основної речовини та співвідношення 1/6 гумінових і фульвових молекул забезпечує ефективну дію на рослину для всіх сільськогосподарських культур, є природними прискорювачами процесів життєдіяльності, а також ефективними антидепресантами.

Ще одна вагома перевага добрива "Живиця" - наявність у його складі макроелемента магнію (Mg). Він активізує ферменти росту молодої рослини, підтримує фотосинтез, входить до складу молекул хлорофілу, забезпечує швидке протікання ростових процесів, поділу клітин та інше.
Захищена патентами України формула ОМД "Живиця Гумат Калію" становить, г/л, не менш як: N /P/ K/ Mg = 20/ 10/ 23/ 11.
Олександр АНІСЬКОВЦЕВ, директор ТОВ "Інноваційна компанія ІНВЕП", кандидат технічних наук

Серед основних мікроелементів добриво містить у хелатній формі Бор (В), Цинк (Zn), Мідь (Cu), Залізо (Fe), Сірку (S), Марганець (Mn) та Молібден (Mo). Також добриво містить фітопремікси (не менше 50 г/л) - суміш фітогормонів, гетероауксинів та амінокислот, які забезпечують ефективний розвиток кореневої системи рослини.

Підсилювальна дія гумату калію на врожай відтворена на графіку залежності врожайності від азотної подушки.

З метою уніфікації графічної залежності для різних сільськогосподарських культур осі графіку показані у відносних значеннях: ось Х - коефіцієнт азотного навантаження, як відношення витрат міндобрива на 1 га поля за вегетацію до рекомендованих витрат в інтенсивних агротехнологіях для кожної культури, ось У - коефіцієнт врожайності, як відношення одержаного врожаю до біологічної врожайності гібрида.

Із графіка видно, що застосування ОМД "Живиця Гумат Калію", залежно від кількості внесення та кратності обробки, на 25-35 % збільшує врожайність. Крім того, за рахунок активації використання азоту й фосфору рослинами, максимум врожайності зміщується ліворуч, у сторону зменшення азотного навантаження.

Наприклад, для пшениці, при коефіцієнті азотного навантаження 1,0 (500 кг/га мінеральних добрив), додаткове внесення 1-2 л/га "Живиці" впродовж трьох разів по вегетації зміщує максимум врожайності до коефіцієнту 0,5 (250 кг/га).

Тобто, при зменшенні витрат мінеральних добрив із 500 до 250 кг/га, додаткове застосування 6 л/га "Живиці" дозволить повністю зберегти рівень урожайності.

 

При вартості карбаміду 45 тис. грн/т економія витрат 250 кг/га міндобрива становить 11 250 грн/га. При вартості "Живиці" 150 грн/л додаткові витрати на внесення 6 л/га будуть 900 грн/га. Загальна економія витрат на 1 га поля для фермерського господарства становить 10 350 грн.

Виробники виготовили лінійку добрив "Живиця" для різних сільськогосподарських культур і пропонують схвалену агротехнологію її застосування, з якою детальніше можна ознайомитися на сайті підприємства.

За вказаною агротехнологією рослини проходять три-чотири стадії обробки в процесі вегетації із загальною витратою різних марок добрива "Живиця" 3-6 л/га. Це забезпечує 25-35% зростання врожаю разом із значним покращенням споживчих якостей збіжжя.

Ціна ОМД "Живиця" залежно від марки становить від 150 до 180 грн/л із ПДВ.

Замовити добрива можна за телефонами: 0(67) 155 44 54, 0(99) 113 72 55 і на сайті.

Зараз ви читаєте новину «Як зберегти врожай в умовах подорожчання мінеральних добрив?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі