четвер, 01 грудня 2022 14:12

Терапія, що рятує життя військових: історія виникнення ВАК-апаратів

 

31 жовтня 1985 року докторка Кетрін Йетер починає вести лікування пацієнта, що має відкриту рану вздовж всього тіла. Жоден з наявних на той час методів загоєння травмованих тканин не працює, пацієнт перебуває у тяжкому стані, він помирає. Приймати рішення потрібно швидко.

Дренажні системи, пов'язка з прозорої плівки, система центрального вакууму: усе, що було попідруч лікарки. Вона ризикувала. Проте наступного ранку вона побачила результат — краї травмованої тканини почали загоюватися. Уже за місяць широка ускладнена рана затягнулася. Ще за декілька тижнів Кетрін Йетер виступила з доповіддю перед широким загалом. Ця подія стала історичною та поклала початок нового методу лікування складних та хронічних ран — терапію ВАК-апаратами.

"Я досі пам'ятаю, скільки часу та уваги я приділяла цьому пацієнту. Я гладила його руку і запевняла, що все буде добре." — згадує пані Кетрін.

Використання ВАК-апаратів під час воєнних дій на території України

В Україні ВАКи набули поширення у 2014 році з початком бойових дій в зоні АТО. Тоді наші лікарі зіткнулися з рваними ускладненими ранами, спричиненими мінно-вибуховими пристроями. За час використання вакуумної терапії під час воєнних дій вона зарекомендувала себе як система, що здатна не лише скоротити час лікування військових, але й зберегти уражені м'які тканини від ускладнень, спричинених розповсюдженням інфекцій.

Наразі триває восьмий рік війни та дев'ятий місяць повномасштабного вторгнення рф. Лікарні України продовжують тримати медичний фронт. У режимі 24/7 наші лікарі рятують життя важкопоранених героїв, які гостро потребують вакуумної терапії. Не вистачає медперсоналу, розхідних матеріалів, обладнання. Наразі, щонайменше, 1000 поранених військових знаходяться у важкому стані з численними ранами.

 

Як можна допомогти?

31 лікарня потребує 187 ВАК-апаратів та більше 23 000 розхідних матеріалів до них, здатних допомогти загоїти рани наших захисників вдвічі швидше. Загальна сума, яку необхідно зібрати — $1 307 000. Кожен може зробити свій внесок, обравши комфортний спосіб допомоги:

1. Задонатьте будь-яку суму на рахунок проєкту, який ініціювали у БФ "Соборна": bit.ly/ukraineneedsyourhelp.
2. Поширте цей матеріал на своїх сторінках у соціальних мережах.

Сумісними зусиллями уже зібрано $48 312: 10 ВАК-апаратів та 815 розхідних матеріалів до них уже передано українським лікарням.
Долучайтеся, разом ми можемо більше!

Зараз ви читаєте новину «Терапія, що рятує життя військових: історія виникнення ВАК-апаратів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі