неділя, 30 червня 2024 12:41

Технологічні інновації у квадрокоптерах: що нового на ринку

Дрони увірвалися в наше життя і назавжди змінили його, хоч і не всі ще усвідомили глибину цих змін. Універсальна технологія безпілотного літального апарату легко інтегрувалася в різні сфери, від індустрії розваг і доставлення їжі до рятувальних операцій і військових дій. Але технології продовжують розвиватися та вдосконалюватися, і ще більше разючих можливостей квадрокоптери додадуть у найближче майбутнє.

Автор: iStock
  Універсальна технологія БпЛА легко інтегрувалася в різні сфери, від індустрії розваг до рятувальних операцій і військових дій
Універсальна технологія БпЛА легко інтегрувалася в різні сфери, від індустрії розваг до рятувальних операцій і військових дій

Штучний інтелект та машинне навчання

Штучний інтелект (ШІ) та машинне навчання (МО) активно застосовують для розвитку дронів. Вже зараз компанії-лідери (Skydio, Maris-Tech) пропонують БпЛА, здатні переміщатися у складних умовах за допомогою ШІ. Вони можуть адаптуватися до змін, автономно приймати рішення, виявляти закономірності та прокладати оптимальні маршрути. Такі квадрокоптери незамінні в геодезії, де вони набагато швидше й точніше за людей виявляють аномалії. Вони також відкривають нові можливості у сільському господарстві, будівництві, військовій справі та сфері безпеки. Згідно зі звітом MarketsandMarkets, очікуваний обсяг ринку дронів зі штучним інтелектом досягне $6,5 млрд до 2027 року.

Підвищення автономії у виконанні завдань

Завдяки використанню ШІ та МО посилюється тенденція до підвищення автономності дронів. На ринку вже є БпЛА, які здатні виконувати складні завдання без залучення людини. Наприклад, заряджати себе, перевіряти трубопроводи, фіксувати витік (DJI). Ріст їхньої автономії обіцяє підвищити ефективність багатьох галузей, тієї ж логістики, будівництва та точного землеробства. Очікуваний обсяг світового ринку точного землеробства досягне $19,24 млрд до 2030 завдяки цим інноваційним технологіям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сметанін: Український дрон з дальністю ураження понад 1 тис. км надійшов у серійне виробництво

Технологія роїння дронів з підтримкою Edge Video Intelligence

Мабуть, вже всі бачили чарівні картини й навіть цілі сцени в небі, створені скоординованою роботою безлічі дронів (піонер технології - Verity Studios). Однак потенціал цієї технології виходить за межі світлових шоу та взагалі індустрії розваг. Наприклад, вона може надати неоціненну допомогу після стихійних лих або техногенних катастроф під час пошуково-рятувальних операцій. Рой дронів, здатний покрити відразу велику територію у пошуках постраждалих, з наданням точних координат, значно підвищує ефективність рятувальних команд.

Зелені дрони

Дронів стає дедалі більше, їх використовують дедалі частіше. З урахуванням глобального тренду на відповідальне ставлення до навколишнього середовища, це робить одним із пріоритетів у створенні БпЛА використання зелених технологій. Екологічно чисті дрони розроблені з метою мінімізувати навантаження на довкілля. Для них використовують біорозкладні матеріали, попереду - відновлювані джерела енергії. Втім, уже зараз є дрони, які працюють на сонячній енергії. На їхніх крилах встановлені фотопанелі, що дають можливість довго працювати без підзарядки від мережі. Деякі дрони працюють на біопаливі з органічних відходів. Лідери в галузі зеленого використання дронів (наприклад, Dendra Systems) застосовують їх для відновлення порушених екосистем і підвищення екологічної стійкості. Зокрема для засіву лісів.

Розширені можливості завдяки 5G

Технологія 5G дає дронам змогу працювати зі зменшеною затримкою, підвищеною швидкістю та надійністю. Декілька компаній, серед яких Qualcomm, зайняті розробкою платформ для БпЛА з підключенням 5G для дистанційного керування та передачі даних у режимі реального часу. Це відкриває нові можливості використання дронів. Такі безпілотники забезпечують якнайшвидше реагування в критичних ситуаціях, наприклад, у медицині, де кожна хвилина на рахунку. Дрони 5G зможуть доставляти медичне обладнання, ліки, а можливо й органи для трансплантації у віддалені райони за мінімальний час. Дрони 5G підвищеної вантажності передбачається використовувати для перевезення пацієнтів.

Світ дронів розвивається дуже швидко, регулярно відкриваючи нові тенденції та технології. Ці відкриття створюють нові можливості та ринки. Потенціал БпЛА здатний змінити навколишню дійсність і наше життя безліччю способів.

Зараз ви читаєте новину «Технологічні інновації у квадрокоптерах: що нового на ринку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі