четвер, 07 вересня 2023 16:01

Спецтема: Війна Росії проти України

"Україна має 6-7 тижнів на контрнаступ" - The Economist

"Україна має 6-7 тижнів на контрнаступ" - The Economist
Українські військові під час навчань на запорізькому напрямі / East News

Стаття у виданні The Economist

Після трьох місяців болісно повільного прогресу, контрнаступ України набирає обертів. Біля південного села Роботине українські війська прорвали першу з трьох ліній оборони Росії. Нині атакують другу.

Прорив ЗСУ на другій лінії насправді досить значний

"Якби ми розмовляли про це два тижні тому, я був би налаштований дещо більш песимістично. Їхній прорив на другій лінії насправді досить значний", - каже Трент Мол, директор з аналізу Агентства військової розвідки США DIA.

Чи зможе Україна прорватися через цю лінію та через третю до того, як снаряди вичерпаються, і настане зима?

Молу доручено відповідати на такі запитання. Завдання його агентства, менш відомого, ніж ЦРУ, у тому, щоб вживати військових заходів проти ворогів Америки. Це часто вимагає кількісних суджень – дальність іранської ракети чи розміру китайського флоту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна досягне своїх військових цілей" – Пітер Дікінсон про візит Блінкена

Нематеріальні активи не менш важливі. Мол підкреслює волю до боротьби і відверто визнає, що його відомство помилилося в Іраку в 2014 році та в Афганістані у 2021 році, де армії, збудовані американцями, розсипалися майже за ніч.

"Ми думали, що афганці боротимуться до кінця календарного року і намагатимуться героїчно захистити Кабул. Натомість вони досить швидко згорнулися", - каже Мол.

Цей досвід, поряд зі зникненням іракської армії перед ісламістським угрупуванням "Ісламська держава", призвів до того, що DIA "надмірно коректно" оцінювало, як поведеться Україна після торішнього вторгнення Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китайці декілька разів натякали Путіну закінчувати війну. Побачили слабкість" - полковник

"Ми мали схожу думку, що вони будуть приголомшені на папері. Це виявився повчальний момент", - каже Мол.

Він розмахує 40-сторінковою "професійною запискою", опублікованою в січні цього року, де переглядається те, як агентство вимірює волю країни до боротьби.

У документі наголошується, як національні чинники, наприклад, наполеглива вимога Володимира Зеленського залишитись у Києві, порівняно з рішенням Ашрафа Гані втекти з Кабула, можуть вплинути на поле бою. Це вказує на важливість керівництва у впливі на ситуацію на передовій, дух армії, силу її командування та управління, а також наявність у неї сталої матеріально-технічної та медичної підтримки. Такими речами нехтували через припущення, що керівництво України швидко скинуть. Щоб уникнути такого роду помилок, аналітики DIA тепер заповнюють докладний робочий лист, який допоможе їм продумати ці фактори і те, як можуть взаємодіяти з ними несподіваним чином.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На концерті у Кобзона: скільки генералів втратила РФ за час війни

Ця методологія має вирішальне значення, коли йдеться про оцінку майбутніх тижнів в Україні. Мол каже, що вони стежитимуть за ознаками того, як Росія зможе продовжити постачання артилерійських снарядів на передову та зберегти ініціативу на місцевому рівні. Він визнає, що американські та українські офіційні особи не змогли оцінити глибину оборони Росії і те, наскільки важко Україні "буде пробити" її бронетехнікою.

Українські генерали розповіли газеті The Guardian, що 80% зусиль Росії пішли на будівництво першої та другої ліній. Але Мол попереджає, що основна частина російських підкріплень залишається на третій лінії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Контрнаступ можна буде оцінити в кінці року" - старший лейтенант Армії оборони Ізраїлю

В останні тижні американські чиновники приватно критикували українських командирів за їхню військову стратегію. Зокрема, за рішення розмістити досвідчені підрозділи на сході, біля Бахмута, а не на ключовому напрямку на півдні. Мол більш тактовний.

"Можна сперечатися про те, чи застосували українці таку тактику, яка, як ви сподівалися, дозволила б досягти кращих результатів за коротший час", - каже він.

Важливішими є дві критичні змінні - українські запаси снарядів, які життєво важливі для витримування артилерійських обстрілів РФ, що сприяють прогресу, та погода, яка восени стає більш вологою.

Україні залишилося близько шести-семи тижнів бойових дій, перш ніж її наступ досягне кульмінації

Представник адміністрації Джо Байдена каже, що Україні залишилося близько шести-семи тижнів бойових дій, перш ніж її наступ досягне кульмінації. Існують приватні розбіжності щодо того, якого прогресу можна досягти за цей час. Дехто вважає, що українська армія, яка кинула більшу частину резервів для прориву другої лінії оборони, і зазнавши тяжких втрат при спробі прорватися через неї, навряд чи зможе пройти далеко.

"Якщо подивіться на поле бою через п'ять років, воно може виглядати багато в чому схожим на те, що маємо сьогодні", - каже високий представник розвідки США, наголошуючи, що якість як російських, так і українських сил із часом знижується.

За словами розвідки США, ЗСУ можуть з ймовірністю 40-50% прорвати російські лінії оборони, що залишилися, до кінця року.

Мол дещо менш похмурий. Він зазначає, що Сергій Суровокін, російський генерал, який побудував оборонні лінії, та Євгеній Пригожин, чиї найманці з ПВК "Вагнер" досягли найвідчутніших успіхів Росії минулого року, обидва перебувають поза полем бою. Перший звільнений, а другий загинув у авіакатастрофі. Мол, ретельно підбираючи слова, каже, що недавні успіхи України "значні" та дають її силам "реальну нагоду". За словами розвідки США, ЗСУ можуть з ймовірністю 40-50% прорвати російські лінії оборони, що залишилися, до кінця року. Але він попереджає, що обмежені боєприпаси та погіршення погоди зроблять це завдання "дуже важким".

Увага вже звернена на наступний бойовий сезон. Навіть без будь-яких проривів цього року, Мол помірковано впевнений, що якщо Україна зможе розширити фронт навколо Роботиного, утримати позиції і продовжувати отримувати приплив боєприпасів, то матиме хороші можливості для нового ривка у 2024 році.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Україна має 6-7 тижнів на контрнаступ" - The Economist». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі