неділя, 06 березня 2022 14:00

Спецтема: Війна Росії проти України

"Сотні мільярдів доларів" - скільки грошей Україна може отримати від націоналізації російських активів

"Сотні мільярдів доларів" - скільки грошей Україна може отримати від націоналізації російських активів
Російські активи можуть сягати у сотні мільярдів доларів. Фото: n-v.com.ua

Україна націоналізує російські активи. 3 березня Верховна Рада ухвалила закон, яким передбачено примусове вилучення майна, власниками якого є Росія та її резиденти - на користь України.

Як це працюватиме та чи зможуть росіяни піти у міжнародні суди - у матеріалі Gazeta.ua.

Як працюватиме закон

Закон визначає правові засади примусового вилучення з мотивів суспільної необхідності об'єктів права власності Російської Федерації, як держави, яка почала повномасштабну війну проти України, та її резидентів. Це включає також вилучення з військовою метою.

Конфісковувати планують рухоме і нерухоме майно, кошти, вклади у банках, цінні папери, корпоративні права, інше майно та активи, що знаходяться (зареєстровані) на території України.

Хто саме потрапить у такий список для подальшої конфіскації визначатиме Кабінет Міністрів. Фінальне рішення ухвалює Рада національної безпеки та оборони і вводить в дію своїм указом президент.

Компанії, які можуть підпадати під закон

Альфа-банк

На 1 січня 2022 року майже 90% акцій належать російському олігарху Михайлу Фрідману та його бізнес-партнерам: громадянам РФ Герману Хану, Пьотру Авену, Олексію Кузмічьову.

Сбєрбанк Росії (у листопаді 2021 року перейменований у Міжнародний резервний банк. - Gazeta.ua)

100% володіє Сбєрбанк Росії. Ним на більше 50% володіє Російська Федерація в особі Міністерства фінансів РФ, ще близько 49,9% акцій банку торгуються на біржі.

Промінвестбанк

Промінвестбанк на 99,77% належить російській Державній корпорації розвитку "ВЕБ.РФ", яка на 100% належить Російській Федерації.

На другий день війни, 25 лютого Національний банк ухвалив рішення відкликати банківську ліцензію та ліквідувати банки, що перебувають під контролем Російської Федерації – Сбербанку та Промінвестбанку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Криму окупанти забирають молодь в армію. Люди налякані" - Чубаров

Готелі "Прем'єр Інтернешнл"

Це мережа готелів, пов'язана із російським політиком Олександром Бабаковим та його бізнес-партнерами Євгеном Гінером та Михайлом Воєводіним. До "Прем'єр Інтернешнл" входять, зокрема, пятизірковий "Прем'єр Палас" у Києві, "Дністер" у Львові та "Прем'єр хотел Одеса" та інші.

"Енергомашспецсталь"

Це найбільший в Україні виробник спеціальних литих і кованих виробів для металургії, суднобудування, енергетики (вітро-, паро-, гідро-, атомної) і загального машинобудування. 92,7% акцій заводу володіє кіпрська EMSS Holding Ltd, контрольний пакет акцій якої належить російській державній корпорації "Росатом".

Глухівський кар'єр кварцитів

Видобуває унікальні високоякісні кварцити в Баницькому кар'єрі на Сумщині, які потім у вигляді кремнію потрапляють на підприємства російського оборонного комплексу для виробництва зброї. Власником "Глухівського кар'єру кварцитів" із 2011 року є кіпрська United Company Rusal Silicon Limited. Це "дочірня фірма" "Об'єднаної компанії "РусАл", контрольний пакет акцій якої належить російському олігарху Олегу Дерипасці.

Миколаївський глиноземний комбінат

Одне із найбільших в Європі підприємств кольорової металургії. Також входить у російську компанію "РусАл".

Обленерго

Контрольні пакети акцій "Кіровоградобленерго", "Рівнеобленерго", "Житомиробленерго", "Чернівціобленерго" та "Херсонобленерго" належать компанії "ВС Енерджі Інтернешнл Україна". Вона пов'язана з російським політиком Олександром Бабаковим та його бізнес-партнерами Євгеном Гінером та Михайлом Воєводіним.

Ілля Несходовський, директор Інституту соціально-економічної трансформації:

"Російські активи можуть сягати у сотні мільярдів доларів. Точну цифру важко назвати. Хоча б взяти банки - там вже буде серйозна сума.

Так само, як був націоналізований Приватбанк, таким чином націоналізовуватимуться ці компанії. Скоріше за все, це проходитиме через РНБО. Там прийматимуть рішення по кожному об'єкту. Збиратимуть інформацію Міністерства фінансів та юстиції про те, які активи російських резидентів знаходяться в Україні. А далі прийматимуть рішення про націоналізацію.

Піти у суди росіяни не зможуть. Це війна

Піти у суди росіяни не зможуть. Це війна. Якщо закон прийняли, його виконуватимуть. Навіть якщо росіяни підуть у суд з прав людини, не можуть там довести, що це було незаконно.

Маємо унікальний випадок. Такої військової агресії за останні десятиріччя важко згадати. Росія розв'язала війну. Можна зробити паралель із Радянським Союзом під час Другої світової - там конфіскували все майно яке належало німцям. І ніхто нічого не сказав".

Росія о 4:00 ранку 24 лютого напала на Україну. Російські війська атакували державний кордон України з півночі, зі сходу та Криму. Бої та атаки тривають майже на всьому периметрі державного кордону та в багатьох містах.

Верховна Рада запровадила на території України воєнний стан. Президент Володимир Зеленський віддав наказ ЗСУ завдавати максимальних втрат російським загарбникам.

Зараз ви читаєте новину «"Сотні мільярдів доларів" - скільки грошей Україна може отримати від націоналізації російських активів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі