вівторок, 02 листопада 2021 17:03

Ковід масово шириться, Росія стягує війська до кордону, поляки облюбували українське сало - що про нас пише світова преса
14

У Києві перевіряють у людей Covid-сертифікати на вході в метро
Фото: REUTERS
У Києві перевіряють у людей Covid-сертифікати на вході в метро
У Києві перевіряють у людей Covid-сертифікати на вході в метро
Станом на 31 жовтня Україна займала друге місце в світі за кількістю нових виявлених хворих - майже 19,5 тис. в день, і за кількістю померлих - понад 700 за добу На першому місці в обох випадках - Росія. Такі дані сайту в Worldometer
Станом на 31 жовтня, Україна займала 2-е місце в світі за кількістю нових виявлених хворих - майже 19,5 тис. в день, і 2-е місце за кількістю померлих - понад 700 в день. На першому місці в обох випадках Росія. Такі дані сайту в Worldometer

Gazeta.ua підготувала огляд преси: що писали 26 жовтня - 2 листопада у світових засобах масової інформації про Україну й події навколо неї.

"У Києві запровадили суворі обмеження через різке зростання кількості хворих на коронавірус", Reuters, Велика Британія

Київ запровадив нові жорсткі обмеження, щоб зупинити сплеск захворювань на Covid-19. Коронавірус масово поширюється в країнах Східної Європи на тлі низького рівня вакцинації.

Лише 7,4 млн українців, менш як п'ята частина населення, повністю вакциновані

На 1 листопада в Україні зареєстрували 2,94 млн випадків хвороби й понад 68 тис. смертей. Лише 7,4 млн українців, менш як п'ята частина населення, повністю вакциновані.

З понеділка киянам і жителям деяких інших великих міст країни треба показувати сертифікати щеплень чи свідоцтво про негативний результат тесту на Covid-19 для відвідування ресторанів, кафе, спортзалів, розважальних закладів і торгових центрів. Персонал теж має бути вакцинований. Поліція і Національна гвардія перевіряють свідоцтва.

Автор: REUTERS
  У Києві перевіряють у людей Covid-сертифікати на вході в метро
У Києві перевіряють у людей Covid-сертифікати на вході в метро

"Усе це потрібно, інакше люди не розуміють. Владі треба якось мотивувати щепитися. На жаль, в Україні один із найнижчих рівнів вакцинації в Європі. І це не наближає нас до ЄС", - каже працівниця банку Юлія Лисок.

Сусідня Росія теж запровадила суворі карантинні заходи, бо смертність від Covid-19 досягла там рекордного рівня. У Польщі, яка межує з Україною, кількість хворих перевищила 3 млн.

"Пересування російських військ біля кордонів з Україною непокоїть США та Європу", Washington Post, США

Нове переміщення російських військ до кордонів з Україною турбує чиновників у США та Європі. Маневри посилюють страхи, які виникли у квітні. Тоді відбулося найбільше нарощування російських сил біля українських кордонів. Це спричинило міжнародний протест.

Кремль займає дедалі жорсткішу позицію щодо України. Російські керівники, зокрема й Путін, посилили критику, нападаючи на зв'язки Києва із Заходом і навіть ставлячи під сумнів український суверенітет.

Конфлікт на Донбасі вступає в нову стадію. 26 жовтня українські військові використали дрон турецького розроблення. Київ уперше застосував цю техніку в бою. Москва протестує.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як Україна будує завод турецьких безпілотників і дає раду історичним травмам: що про нас пише світова преса

Зростає напруга у відносинах Москви із Брюсселем. Росія тимчасово зупинила місію в НАТО 18 жовтня після того, як Альянс вислав вісім її членів, звинувативши у шпигунстві.

Для чого росіяни збираються на кордоні з Україною, незрозуміло. У соцмережі потрапили відео, на яких російські військові ешелони й колони перевозять техніку, зокрема танки й ракети, на півдні й заході РФ.

Це не навчання. Щось відбувається

"Це не навчання. Щось відбувається", - каже директор програми вивчення Росії в аналітичній групі CNA в США Майкл Кофман.

Маневри відбуваються в останні тижні, відколи Росія завершила у вересні масштабні військові навчання з Білоруссю "Захід-2021".

Автор: Maxar Technologies
  Російські бронетанкові частини та допоміжне військове обладнання на базі в місті Єльне
Російські бронетанкові частини та допоміжне військове обладнання на базі в місті Єльне

За словами Кофмана, супутникові знімки показують, що війська 41-ї армії РФ, які базуються в Новосибірську, не повернулися в Сибір, а з'єдналися з іншими російськими військами біля кордонів з Україною. Кадри показують, що 1-шу гвардійську танкову армію - елітний підрозділ, що базується під Москвою - перекинули до українських кордонів.

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що після завершення навчань "Захід-2021" Росія залишила військову техніку й центри управління і зв'язку на полігонах уздовж українського кордону. Чисельність дислокованих навколо нього військ росіян сягає 90 тис. без урахування ще десятків тисяч у Криму, за його оцінкою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Офшор Зеленського, міцна гривня і репресії в Криму - що про нас пише світова преса

"Варто поглянути на рік цілісно - російський тон і погляди на Україну змінилися. Упродовж року Путін та інші високі російські чиновники заявили, що розширення діяльності НАТО в Україні є "червоною лінією" для Москви, тоді як раніше називали членство України в Альянсі - кроком, з яким не могли миритися. Росія зміщує межі прийнятного для себе", - каже Кофман.

Путін виклав цю думку в липневому есе, заявивши, що Україну контролюють Західні країни для розпалювання антиросійських настроїв.

"Ніколи не дозволимо використовувати наші історичні території та людей, які живуть там, проти Росії. Тим, хто зробить таку спробу, хлчу сказати, що в такий спосіб зруйнують свою країну", - писав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія підбирається до України з півночі: що про нас пише світова преса

На дискусійному клубі "Валдай" він додав, що формального членства України в НАТО може ніколи не бути, "але військова експансія на цій території вже триває, і це загрожує Росії".

Колишній президент Росії і заступник голови ради безпеки Дмитро Медведєв у статті 11 жовтня назвав Україну "васальною державою", яка перебуває "під прямим іноземним контролем".

Раніше союзник Путіна, білоруський диктатор Лукашенко, звинуватив США в будівництві баз НАТО в Україні з використанням навчальних центрів як прикриття. Американські війська багато навчають українців на Заході країни після того, як Росія анексувала Крим 2014-го. Українські сили також беруть участь у спільних навчаннях зі США й союзниками в НАТО. Штати надали Україні протитанкові ракети Javelin. Але їх ще не використовували на Донбасі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мета Байдена в Україні - уникнути конфлікту з Росією - що про нас пише світова преса

Кофман каже, що цього року Росія несподівано вклала великі гроші у створення готового резерву збройних сил, а також наказала військам відпрацювати маневри проти дронів і ситуації, схожі на конфлікт в Україні.

Путін засудив коментарі міністра оборони США Ллойда Остіна, який під час візиту в Україну минулого місяця назвав Росію перешкодою на шляху до миру в Європі. Остін сказав, що членство в НАТО залишається відкритим для Києва. І що жодна країна не має права накладати вето на членство суверенної країни в Альянсі.

Представники МЗС Німеччини та Франції висловили стурбованість щодо використання Україною турецьких дронів і закликали до деескалації. Але Київ відповів, що країна реалізує право на самооборону після того, як унаслідок атаки російської гаубиці український військовий загинув, а іншого поранили.

Коли українська армія відчуває потребу захистити свою землю, вона це робить

"Коли українська армія відчуває потребу захистити свою землю, вона це робить. Діятимемо далі відповідно до цього принципу. Ми не наступаємо, а відповідаємо", - відповів на це президент Зеленський.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що Росія активно поширює фейки про Україну, що нібито Київ готує наступ.

Посольство США в Києві зазначило, що Росія неодноразово використовувала артилерію і безпілотники проти українських сил. А це прямо порушує угоди про припинення вогню від липня 2020 року.

"Російська риторика, що Україна посилює ескалацію, не тільки вводить в оману, а й сприяє ще більшій напруженості", - ідеться в заяві Сполучених Штатів.

"Сало, пельмені й солодощі. Що поляки купують у магазинах для українців", Business Insider, Польща

Хоча на полицях "Одеського магазину" у Вроцлаві можна знайти товари з України, Росії, Грузії, Литви й Вірменії, серед покупців більше поляки. Купують здебільшого сало, пельмені, тараню, згущівку.

Домінік із дружиною Беатою відкрили сімейний бізнес три роки тому. Знали, що як малий магазин не мають шансів конкурувати проти гігантів - Biedronka, Lidl чи Dino.

"Ми бачили, наскільки популярні польські магазини у Великій Британії. Тож вирішили пересадити ідею на польську землю", - каже Домінік.

Автор: Business Insider
  В «Одеському магазині» у Вроцлаві купують переважно поляки
В «Одеському магазині» у Вроцлаві купують переважно поляки

Пара вклала у справу кілька сотень тисяч злотих. Магазин східних продуктів за 10 хв. від центру міста. У Вроцлаві найбільше мігрантів з України. Кожен десятий житель - українець, за найскромнішими підрахунками.

"Щотижня до нас приходить шість піддонів із товарами. Після нас у Вроцлаві відкрилося ще кілька магазинів такого типу, але там постачальники везуть щонайбільше один піддон на тиждень. Практично вся наша продукція з-за кордону. Беззаперечним лідером є українське сало. Ціна - 200 грн у перерахунку за кілограм. Це приблизно ціна якісної яловичини в супермаркеті. Пельмені - другий за успіхом продукт", - каже Домінік.

Багато купують солодощів. Список популярних товарів доповнюється алкоголем - поляки переважно беруть коньяки й пиво.

В минулому "Огляді преси" Gazeta.ua писала про дії української влади на користь олігархів, про майбутній прихід німецької мережі супермаркетів Lidl на український ринок і про бомбу часів Першої світової війни в Карпатах, яка детонувала через багаття, і внаслідок чого загинув чоловік, а інші зазнали важких поранень.

Зараз ви читаєте новину «Ковід масово шириться, Росія стягує війська до кордону, поляки облюбували українське сало - що про нас пише світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі