Ексклюзиви
вівторок, 31 серпня 2021 14:44

Ціль Байдена в Україні - уникнути конфлікту з Росією - що про нас пише світова преса
8

Gazeta.ua підготувала огляд преси - що писали 24-31 серпня в світових ЗМІ про Україну та події навколо неї.

"Українські війська врятували афганців, які вирушили до Канади, у зухвалій операції", The Globe and Mail, Канада

Літак з афганськими перекладачами, а також їх сім'ями, прибув до Києва після зухвалої операції українських солдат в аеропорту Кабула.

Порятунок, який координували українські військові, офіс президента Володимира Зеленського та видання The Globe and Mail, може відкрити дорогу іншим афганцям, які рятуються від талібів, до Канади. Оттава пообіцяла переселити вразливих афганців за умови, що зможуть дістатися до третіх країн. Уряд Канади запросив в уряду України, чи готовий той перевезти в Київ біженців, що прямують в Канаду.

Автор: EVGENY MALOLETKA
  Зліва направо: репортер The Globe and Mail Марк Маккіннон, ремонтник Мохаммед Шаріф Шараф і колишній канадський військовий перекладач Джавед Хакман в Києві 29 серпня
Зліва направо: репортер The Globe and Mail Марк Маккіннон, ремонтник Мохаммед Шаріф Шараф і колишній канадський військовий перекладач Джавед Хакман в Києві 29 серпня

Порятунок перекладачів здійснили вранці в п'ятницю, 27 серпня, в Кабулі. Це сталося наступного дня після того, як останній канадський евакуаційний літак покинув Афганістан, і через кілька годин після смертельної атаки терориста-смертника біля воріт міжнародного аеропорту Кабула. Тоді загинули не менше 170 афганців, а також 13 солдатів США. Після нападу, який організувало місцеве відділення ІДІЛ, Америка заявила, що тільки іноземним громадянам, але не афганцям з візами, дозволено в'їзд в аеропорт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому "Талібан" виявився таким живучим, не може пояснити ніхто

Попри це обмеження, а також ризики для коаліційних сил напередодні запланованого виведення останніх сил США 31 серпня, українські війська вийшли в місто Кабул пішки, щоб супроводжувати в аеропорт два мікроавтобуси з перекладачами і їх сім'ями, які прямували в Канаду. Врятували 19 людей. У солдатів були фото номерних знаків мікроавтобусів, вони оточили їх і супроводжували машини останні 600 м до аеропорту.

Автор: GETTY IMAGES
  Близько 360 осіб, 80 з яких громадяни України, евакуйовані з Кабула до Києва, 28 серпня
Близько 360 осіб, 80 з яких громадяни України, евакуйовані з Кабула до Києва, 28 серпня

Після прибуття в аеропорт афганців помістили у військовий вантажний літак, який був у Кабулі як частина вкладу України в зусилля НАТО по операції в Афганістані. Люди вилетіли в пакистанську столицю Ісламабад з групою інших афганців, яких українці врятували раніше. Там їх пересадили на зафрахтований комерційний літак, який доставив групу в Україні з короткою зупинкою в азербайджанській столиці Баку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Урок для України з падіння Афганістану: що про нас пише світова преса

Дві попередні спроби евакуації, заплановані канадськими військовими перед від'їздом з аеропорту Кабула, не вдалися. Як і спроба, організована держдепартаментом США. Вони покладалися на те, що афганці та їхні родини зможуть дістатися до призначених місць зустрічі біля воріт аеропорту. Це виявилося неможливим в умовах хаосу, де тисячі афганців зібралися в надії вилетіти з Кабула.

Українська операція була успішною там, де інші провалилися, тому що українські військові перекинули в місто спецназ, щоб провести рятувальні операції. Евакуйовані заявили, що їх приголомшило те, що військові пішли на ризик, щоб врятувати їх, чого не зробили канадські та американські сили.

Операція була успішною там, де інші провалилися, тому що українські військові перекинули в місто спецназ. Евакуйованих приголомшило те, що вони пішли на ризик, щоб врятувати їх. Цього не зробили канадські та американські сили

"Протягом останнього місяця я просив, щоб нас хто-небудь вивів. Ми просили американців, канадців, катарців, усіх. Жодного рішення. Вони боялися вийти за межі аеропорту. Українські солдати стали для нас ангелами. Вони виконали виняткову роботу. У них великі серця", - сказав Джавед Хакман, 33-річний батько чотирьох дітей, який два роки пропрацював в канадському спецназі в Кандагарі.

Хоча драматична операція в Кабулі, швидше за все, не повториться через погіршення ситуації з безпекою в Афганістані, прокладену стежку Ісламабад-Київ можуть використати для переміщення інших афганців, які летять в Канаду і дісталися до Пакистану.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Важкі часи створюють найкращих союзників: що про нас пише світова преса

"Канада запросила нашу подальшу підтримку, і ми будемо раді допомогти. Порятунок в Кабулі показав можливості українських збройних сил і це пояснення, чому Україну слід прийняти в НАТО. У цих жахливих обставинах наші військові продемонстрували хоробрість, високий клас і зразковий професіоналізм", - сказав глава МЗС України Дмитро Кулеба.

Колишній посол Канади в Києві Роман Ващук, який допомагав в операції, сказав, що українці погодилися на рятувальну операцію в значній мірі через підтримку, яку їхня країна отримала від Канади під час семирічної війни з підтримуваними Росією військами на Донбасі. Канада дала Україні фінансову допомогу на суму близько $700 млн з моменту початку конфлікту, а з 2015-го направила 200 військових на ротаційній основі для підготовки українських військ.

"Президент України відвідує Білий дім. Байден більше не може прикидатися хорошим хлопцем", Insider, США

Президент України Зеленський відвідує Білий дім в середу, 31 серпня.

Коли навесні Росія перекинула піхоту і танкові частини до східних кордонів України, Байден висловив підтримку "суверенітету, територіальній цілісності та євроатлантичним устремлінням України". США не визнають Криму чи Донбасу в складі Росії і підтримують вступ України в НАТО. Попри це, політичні рішення адміністрації Байдена відображають обмеженість сил США за кордоном і другорядне значення безпеки України для національних інтересів Америки.

Коли навесні Росія перекинула піхоту і танкові частини до східних кордонів України, Байден висловив підтримку "суверенітету, територіальній цілісності та євроатлантичним устремлінням України". США не визнають Криму чи Донбасу в складі Росії і підтримують вступ України в НАТО. Попри це, політичні рішення адміністрації Байдена відображають другорядне значення безпеки України для національних інтересів Америки

Команда Байдена розглядає Німеччину як ключового союзника в Європі. Тому скасувала санкції щодо суперечливого, але майже завершеного російського газопроводу "Північний потік-2". І Україна, і країни Балтії розглядають це як загрозу своїй енергетичній безпеці та заявили про своє невдоволення.

Автор: Прес-служба президента України
  Зеленський відвідує Донбас, 8 квітня 2021 року
Зеленський відвідує Донбас, 8 квітня 2021 року

Хоча адміністрація Байдена стверджує, що Києву необхідні додаткові антикорупційні реформи перш ніж зможе приєднатися до НАТО, президент США і його команда знають, що Франція і Німеччина виступають проти членства України в Альянсі, оскільки це може спровокувати нову кризу з Росією. Тому Байден має бути чесним із Зеленським у викладі інтересів США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна нагадає світові про окупацію Криму - що про нас пише міжнародна преса

Раніше в інтерв'ю Зеленський зажадав, щоб Байден більш конкретно сказав про дорожню карту членства в Альянсі.

Наполягаючи на членстві в НАТО, Київ хоче, щоб США допомогли вирішити територіальні суперечки України з військової точки зору, застосувавши пункт 5 статті про взаємний захист НАТО. Москва це знає, тому пригрозила, що "ті, хто спробують почати нову війну на Донбасі, знищать Україну". Послання Байдена Зеленському має дати зрозуміти, що питання про членство не обговорюється і вирішення ситуації на Донбасі залежить від дій Києва і сепаратистів.

Автор: Getty Images
  Українські солдати на передовій у міста Дебальцеве, 24 грудня 2014 року
Українські солдати на передовій у міста Дебальцеве, 24 грудня 2014 року

Інтереси США в Україні в основному полягають в тому, щоб уникнути конфлікту з Росією. Адміністрація Байдена не зробить послуг ані собі, ані Києву, якщо продовжить давати риторичні запевнення, що США підтримають українську позицію щодо членства.

"В Україні розкопали братські могили сталінської епохи", France24, Франція

Історики знайшли рештки до 20 тис. осіб біля Одеси, на місці масового поховання жертв сталінського терору. Це робить місце одним із найбільших масових поховань, розкопаних в Україні.

Історики знайшли рештки до 20 тисяч осіб біля Одеси, на місці масового поховання жертв сталінського терору

Кістки виявили в місяці недалеко від аеропорту Одеси після того, як в рамках планів розширення почалися розвідувальні роботи.

"На сьогоднішній день виявлено 29 могил. Тіла лежать в кілька шарів. Чітко видно як мінімум п'ять шарів", - каже краєзнавець Олександр Бабич на місці, яке до недавнього часу було сміттєзвалищем.

Ці люди були страчені в 1930-х, під час сталінського великого терору. Археолог Тетяна Самойлова підкреслила "цинізм", з яким виконували вироки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія може атакувати Україну, щоб пустити воду в Крим - що про нас пише світова преса

"Вони вирили ями в смітті та кинули в них людей або застрелили їх, поки там стояли. Потім засипали тим же сміттям", - сказала Самойлова, стоячи поруч з десятками зазначених могил.

Для видалення верхнього шару сміття знадобилося 400 вантажівок.

"Коли проведемо ексгумацію, вирішимо, що тут робити. Звичайно, плануємо зробити пам'ятник", - сказав мер Одеси Геннадій Труханов.

Деякі масові поховання вже розкопали в цьому районі в попередні роки. Національність ув'язнених і злочини, за які їх засудили до смерті, залишаються невідомими. За оцінками істориків, під час сталінських репресій сотні тисяч українців потрапили в тюрми чи загинули в таборах ГУЛАГу. Одне з найвідоміших місць страт - ліс біля села Биківня на околиці Києва, де в 1937-1941 роках поховали десятки тисяч жертв. Мільйони українців також загинули під час Голодомору 1932-1933 років, який Київ розцінює як геноцид, влаштований Сталіним.

У минулому "Огляді преси" Gazeta.ua писала про результати візиту німецького канцлера Ангели Меркель до Києва, про візит до української столиці польського президента Анджея Дуди на саміт "Кримська платформа", та про можливі наслідки запуску газопроводу "Північний потік-2" для України.

Зараз ви читаєте новину «Ціль Байдена в Україні - уникнути конфлікту з Росією - що про нас пише світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути