понеділок, 25 березня 2024 13:58

Європа прискорюється: що стоїть за рішенням створити німецько-французький танк

22 березня західні медіа рознесли новину про прорив у домовленостях Франції та Німеччини. А саме, йдеться про згоду всередині франко-німецького концерну KNDS, до якого входять французька компанія Nexter та німецька Krauss-Maffei Wegmann. Вони домовилися про будівництво танку майбутнього - MGCS.

Це рішення має пряме відношення до України, оскільки передбачає відкриття української філії KNDS. Передусім - з виготовлення запчастин; однак у майбутньому очікуються і спільні розробки. Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус під час виступу з колегою Себастьяном Лекорню висловився недвозначно: вдалося "досягти прориву" у проєкті танку майбутнього.

Це не просто тренд у розробках зброї – це дуже вагомий сигнал, чітко прив'язаний до сьогодення та найближчого майбутнього.

Потрібні нові рішення на полі бою

MGCS - не перший спільний проєкт двох найпотужніших європейських гравців НАТО: Париж із Берліном вже певний час спільно розробляють винищувач шостого покоління FCAS. Але у чому причина такого пришвидшення? До збільшення темпів союзників спонукали результати застосування танків Leopard 2 та Leclerc на війні в Україні. Не таємниця, що Україна для НАТО нині і випробувальний полігон, і лабораторія для вивчення ефективності озброєнь блоку.

Автор: eastnews.ua
  Виробництво танка Leopard у Німеччині
Виробництво танка Leopard у Німеччині

Комусь може здаватися дивним, але і Leopard 2, і Leclerc показали себе більш ніж скромними зразками техніки. Французьку машину різко критикували.

Автор: eastnews.ua
  Французький танк Leclerc у цеху компанії  NEXTER
Французький танк Leclerc у цеху компанії NEXTER

Наприклад, експерт Defence Express Іван Киричевський згадував історію, коли танки Leclerc не витримували марш на 50 кілометрів – в них "горіли гальма". Але гальма-гальмами, та війна показала, що усі танки однаково добре горять від ураження різною зброєю: від протитанкових комплексів до баражуючих боєприпасів типу "Ланцет". Загалом питання концепції сучасної бойової машини вимагає значних змін: від інтеграції в неї засобів РЕБ і протидронової зброї до новітніх засобів захисту і ураження, як от лазерна зброя чи боєприпаси електромагнітної дії. Власне, йдеться про можливість обладнання таким озброєнням нової машини MGCS. Можливо тому MGCS – це не просто проєкт наступного покоління, а значно важливіша розробка, адже дослівно Main Ground Combat System (MGCS) – основна бойова система для наземного бою. І підходи будуть ймовірно не зовсім такі, як, скажімо, збільшення калібру гармати чи створення башти, що працюватиме в бою без екіпажу. Поки що сторони зайняті розподілом зобов'язань, а перший етап розробки, як очікується, почнеться підписанням угоди в Парижі 26 квітня.

Ще такий нюанс у проєкті: згідно з заявою Себастьяна Лекорню, реалізація проєкту MGCS передбачає відкриття концерном KNDS філії для виробництва запчастин і навчання персоналу в Україні. "Ми оголошуємо, що німецько-французька компанія KNDS закріпиться в Україні за допомогою місцевого підрозділу", - заявив французький військовий міністр. До того ж, ймовірне приєднання до амбітного плану створення перспективних танків MGCS й Італії.

Український інтерес

Відкриття української філії – це вже чітке свідчення того, що Україна стає активом для Європи, її роль поступово змінюється. Посилення України розглядається європейськими гравцями як власне і це може відтермінувати ймовірний напад на східноєвропейські країни Альянсу. Можливо, не останню роль зіграв танкобудівний досвід України – адже танк "Оплот" у віртуальному порівнянні впевнено переграє і німця, і француза.

Однак можна впевнено стверджувати, що саме військово-політична обстановка, вірніше, її вагомі зміни, змушують Європу поспішати. Після завершення московської постановки під назвою "Вибори президента РФ" усі переконалися, що всередині Росії для влади не існує загроз – надалі Кремль буде діяти без урахування позицій зовнішніх опонентів. Слухняний народ РФ "присягнув" щодо готовності продовжувати війну будь-якого масштабу, проти України чи проти Європи, - вже неважливо. Кількість загиблих можна далі не рахувати.

Потужність ударів по Україні різко збільшилася, а за ракетними атаками по Дніпровській ГЕС та виведенням її з ладу Захід просто мовчки спостерігає. Більше того, заліт крилатих ракет у повітряний простір Польщі просто фіксується – збити її не наважуються. Цинічний розстріл людей у підмосковному ТЦ "Крокус Сіті Холл", де вуха Кремля й спецслужб РФ просто стирчать (та й почерк кривавого диктатора Путіна усім давно відомий), цілком може бути використаний для оголошення повної мобілізації, а може й війни Україні… Так чи інакше, нову стратегічну наступальну операцію Москва готуватиме.

Але й Європа готує відповіді.

Фахівці вже зафіксували, що згадана компанія Nexter з KNDS виготовляє не тільки танк Leclerc, але й колісні бойові машини VBCI, усю лінійку бронемашин за програмою SCORPION: від БТР Griffon і розвідувального Jaguar до легкого MRAP Serval. Триває виробництво боєприпасів всіх калібрів, починаючи від 20-мм до 155-мм, серед яких високоточні Bonus. У свою чергу KMW опікується не тільки танком Leopard 2, а й САУ PzH 2000 та САУ RCH-155, бронемашинами Dingo, БМП Puma та вже дуже нам відомими самохідними зенітними установками Gepard.

Отже поява в Україні дочірньої компанії KNDS може виявитися значною воєнною підтримкою, значним пришвидшенням ремонту та модернізації наявного в ЗСУ озброєння. Потім, ймовірно, стане осередком для низки локалізованих виробництв, що серед іншого сприятиме витісненню РФ з багатьох сегментів світового ринку озброєння. А це вже дуже важливо для Німеччини і Франції.

Світ під час війни РФ в Україні переживає шалений дефіцит озброєння та компонентів до нього. Світ перегруповується. То ж прискорений захід на ринок України KNDS, німецького Rheinmetall, британської BAE Systems, а ще турецької компанії Baykar, стає свідченнями посилення України та вже більш відвертих кроків на стримування (а може й знищення) путінського злочинного режиму.

Зараз ви читаєте новину «Європа прискорюється: що стоїть за рішенням створити німецько-французький танк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі