четвер, 13 жовтня 2022 18:11

Зеленський звернувся з критичною заявою до Червоного Хреста

Зеленський звернувся з критичною заявою до Червоного Хреста
Президент Володимир Зеленський закликав Червоний Хрест наполегливіше вимагати доступ до полонених. Фото: eastnews.ua

Міжнародний комітет Червоного Хреста повинен сильніше наполягати у питанні доступу до українських полонених.

Президент Володимир Зеленський сказав про це під час участі у пленарному засіданні осінньої сесії ПАРЄ, передає "РБК-Україна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Із Оленівки Україна повернула тіла полеглих героїв: перші подробиці

"Не можемо ми, українці, битися за те, щоб Червоний Хрест знайшов можливість. Червоний Хрест повинен битися, тому що це їхня робота, тому що вони отримують за це гроші, тому що на них дивиться весь світ. Вони повинні тиснути на Росію, щоб туди доїхати", – сказав він.

Умови утримання полонених – пріоритетне гуманітарне питання. Це стало очевидним після теракту в колонії в Оленівці.

"І тут головне питання - доступ Червоного Хреста. Я хотів би звернутися до вас і на вашому поважному майданчику звернутися до представників і керівництва Червоного Хреста: вони повинні мати доступ до полонених", – заявив Зеленський.

Президент вказав, що Червоний Хрест не демонструє ефективності в питанні доступу до полонених ще з 2014 року.

"Це триває ще з початку окупації нашого Криму й Донбасу - доступу до наших полонених не було. Червоний Хрест не може туди доїхати. Це відбувається вісім років. А зараз, коли тисячі наших полонених після повномасштабного вторгнення перебувають на тимчасово окупованих частинах Донбасу, де їх катують - ми це знаємо - і чого тільки з ними не роблять, доступу у Червоного Хреста також немає", – сказав він.

У ніч на 29 липня росіяни вбили частину полонених військових полку "Азов", які перебували в колонії Оленівки на окупованій Донеччині. Вибух в Оленівці був російським терористичним актом, повідомив український Генеральний штаб.

Внаслідок вибуху, за російськими даними, загинули приблизно 53 українських воїни, щонайменше 130 зазнали поранень. Полонених перед вбивством катували росіяни з ПВК "Вагнер" і ФСБ.

Всю провину за теракт Росія намагалася перекласти на Україну. Однак висновки міжнародних експертів свідчать, що причиною або способом цього вбивства була термобарична зброя, яку застосувала Росія.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський звернувся з критичною заявою до Червоного Хреста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі