середа, 03 серпня 2022 17:14

Спецтема: Війна Росії проти України

Українських полонених перед вбивством в Оленівці катували "вагнерівці" і ФСБ

Українських полонених перед вбивством в Оленівці катували "вагнерівці" і ФСБ
Приміщення колонії в Оленівці замінували російські "вагнерівці", повідомило ГУР. Фото: Facebook.com/dmytro.lubinets

Російські окупанти вбили українських військовополонених у колонії в Оленівці, щоб приховати докази тортур для Гаазького суду.

Українських воїнів катували представники російської ПВК "Вагнер" і ФСБ Російської Федерації. Про це повідомило Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

Розвідка пише про встановлені обставини навмисного вбивства українських військовополонених в Оленівці, де зокрема перебували воїни з полку "Азов".

Допити полонених проводили "слідчі" так званих "МДБ ДНР" спільно з представниками "Вагнер" і ФСБ. Під час допитів активно використовувалися фізичні тортури та побої.

Катували, у першу чергу, не на отримання інформації, а для знущання, фізичного приниження, психологічної деморалізації.

ФСБшники планували залучити українських полонених до зйомки у проросійських репортажах. Хотіли показати зізнання полонених у нібито "скоєних ними злочинів, звірств проти місцевого населення, відречення бійців від своїх поглядів, а також засудження дій керівництва України".

Допити проводили конвеєрно на регулярній основі. Проте українські полонені проявили виключну мужність і незламну силу волі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росію треба визнати терористом – Зеленський

Російська сторона не мала наміру здійснювати обмін військовополоненими, повідомила розвідка.

Окупанти для приховування неналежних умов і форм допиту українських військових (що могли б слугувати доказовою базою у Гаазькому суді) умисно знищили полонених.

Місця утримання українських бійців замінували бойовики "Вагнер" із використанням легкозаймистої речовини. Це призвело до швидкого поширення пожежі у приміщенні.

У ніч на 29 липня росіяни вбили частину полонених військових полку "Азов", які перебували в колонії Оленівки.

Російські окупанти заявили, що від вибуху в колонії для військовополонених загинули понад 50 українських захисників.

Вибух в Оленівці був російським терористичним актом, повідомив Генеральний штаб ЗСУ.

Українських полонених вбили термобаричною зброєю, сказав генеральний прокурор Андрій Костін. Окупанти не надали доступу представникам Міжнародного комітету Червоного хреста до Оленівки.

Зараз ви читаєте новину «Українських полонених перед вбивством в Оленівці катували "вагнерівці" і ФСБ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі