пʼятниця, 09 лютого 2024 08:13

Зеленський ризикує помилитися - The Economist про звільнення Залужного

Зеленський ризикує помилитися - The Economist про звільнення Залужного
Президент Володимир Зеленський звільнив головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Рішення президента України Володимира Зеленського про звільнення головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного викликає занепокоєння.

Це знаменує новий і вирішальний етап у війні - той, в якому Зеленський ризикує помилитися. Про це пише видання The Economist.

Журналісти зазначають, що, коли 8 лютого Зеленський замінив Залужного на Олександра Сирського на посаді командувача Збройних сил в рамках ширшої реорганізації, це виглядало так, ніби відбулося щось доленосне.

"Частково це пов'язано з вирішальною роллю генерала Залужного у доблесній відсічі російським військам у перші дні вторгнення, а також з його популярністю серед особового складу та цивільного населення України. Відмінності між актором-політиком та його загартованим у боях командувачем частково стосувалися культури та особистості. Лише коли російська та українська армії окопалися, а лінія фронту застопорилася, ці тертя почали завдавати шкоди. Не секрет, що в міру того, як їхні стосунки погіршувалися, вони також почали розходитися в поглядах на те, що робити на полі бою", - йдеться у публікації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Пентагоні прокоментували призначення Сирського

Видання зазначає, що Зеленський та його адміністрація покладають на Залужного відповідальність за минулорічний невдалий контрнаступ. У президента хотіли, щоб українська армія готувалася до подальших атак, і тиснули на Залужного, щоб він розробив бойові плани і взяв на себе непопулярний рішення щодо мобілізації для збільшення кількості військ.

Однак, генерал відкинув ці аргументи. Залужний стверджував, що не може планувати наступний контрнаступ, не знаючи, які ресурси він має.

Видання наголошує, що одним із ризиків для Зеленського буде нарікання, спровоковане в армії звільненням "улюбленого командира".

При цьому, за даними The Economist, Сирський "має репутацію людини, яка готова вступити в бій з ворогом, навіть якщо це коштуватиме великих людських і технічних втрат".

"Він є суперечливою фігурою, яка викликає суперечливу реакцію серед офіцерів. Одні вихваляють його професіоналізм, інші кажуть, що він залякує своїх підлеглих. Він менш схильний ставити під сумнів пріоритети президента. Обійнявши найвищу посаду, він повинен буде пом'якшити свій стиль командування і навчитися говорити правду владі", - йдеться у статті.

Видання також наголошує, що звільнення Залужного матиме й політичні наслідки. Найважливіше питання полягає в тому, чи зможе Зеленський скористатися відставкою Залужного, щоб переорієнтувати своє бачення війни.

"Сьогодні він все ще публічно обіцяє, що Україна поверне кожен сантиметр землі, окупованої російськими військами, навіть розуміючи, що це станеться не скоро, якщо взагалі станеться. Якби українські сили змогли вигнати російських окупантів, це було б чудово. Однак, якщо не станеться щось абсолютно несподіване, війна, визначена територією, - це війна, в якій Україна не може перемогти", - пише видання.

Журналісти також наголошують на важливості того, щоб ці зміни не погіршили боєздатність України. Зеленський має розглядати реорганізацію як шанс "переосмислити своє бачення війни".

"Щоб вистояти в майбутній тривалій боротьбі, Україна має підвищити свою стійкість. Україна вийде переможцем з цього кривавого конфлікту, якщо вона буде процвітаючою, демократичною, орієнтованою на Захід країною. У цьому питанні не повинно бути ніякої різниці між президентом і його командувачами", - зазначає The Economist.

Президент Володимир Зеленський 8 лютого звільнив генерала Валерія Залужного з посади Головнокомандувача ЗСУ. На його місце президент призначив Олександра Сирського. Перед тим Зеленський повідомив про зустріч із Залужним і заявив, що настав час для оновлення.

Намагання президента звинуватити Залужного в невдалому контрнаступі є недолугими, вважає політолог Ігор Рейтерович. На його думку, Зеленський після звільнення з посади Залужного не надав жодних військово-стратегічних аргументів.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський ризикує помилитися - The Economist про звільнення Залужного». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі