пʼятниця, 18 березня 2022 14:22

"Війна може затягтися до кінця року" – мер Івано-Франківська

Івано-Франківськ став місцем, куди останні три тижні тікали вимушені переселенці через напад Росії на Україну. Однак ворожі ракети тричі прилітали вже й туди – окупанти гатили по місцевому аеропорту – його зрівняли з землею. Як зараз живе місто в інтерв'ю Gazeta.ua розповів мер Івано-Франківська Руслан Марцінків.

Івано-Франківськ, як і вся Західна Україна, сьогодні є тилом для держави. Місто уже тричі обстрілювали. І ми не застраховані від інших обстрілів. Але працюємо, - розповідає він.

Яка ситуація у місті зараз? Які проблеми чи питання доводилося вирішувати за три тижні війни?

Проблем є декілька. Перша – внутрішньо переміщені особи. Уже зараз понад 30 тисяч людей. Ми розуміємо, що війна затягнеться. Може, до кінця року. Люди перебувають у школах, садочках, в орендованому житлі. Зараз потрібно максимум зробити так, щоб на довгострокову перспективу вони могли десь працевлаштуватися, діти піти у школу і садочок. Також питання довгострокової оренди житла чи соціального. Зараз ми справляємося. Відбувається реєстрація тимчасово переміщених осіб. 1200 дітей уже навчаються у наших школах онлайн. Але проблема буде.
Друге – взаємодія зі Збройним силам України та іншим підрозділами. Наші жителі пішли служити в різні частини і підрозділи. Ми їм допомагаємо. Дуже багато добровольців. Їм треба забезпечення. Взаємодіємо з волонтерами міст-партнерів. Нам допомагають із медикаментами й усім іншим.
Третє питання – розміщення підприємств, які переїжджають до нас із центральних і східних областей. Економіка має працювати, щоб ми могли забезпечувати і потреби ЗСУ і місцевого населення.
З понеділка стартує соціальна торгівля – будемо продавати по собівартості товари першої необхідності. Ціни зростають через логістику і бензин здорожчав.


Чи прибувають зараз до вас ще вимушені переселенці? Чи є місця, де розміщувати нових людей?

Прибувають. Є школи і дитячі садки. Де розміщуємо людей тимчасово. Поки облаштуються. Людей дуже багато. Їдуть з Харкова і з-під Київщини.

Не всі йдуть реєструватися. Зокрема, чоловіки не всі хочуть ставати на облік. Бояться військкомату


Ви зверталися до людей з проханням зареєструватися у центрах надання адміністративних послуг для отримання посвідчень. Що дають ці посвідчення?

Зареєструвалося близько 15 500 людей. З посвідченнями можуть отримати допомогу. Це соціальні їдальні, по собівартості можуть купити продукти, засоби гігієни.
Не всі йдуть реєструватися. Зокрема, чоловіки не всі хочуть ставати на облік. Бояться військкомату. Хоча частина уже й служить у ЗСУ. Сьогодні більше 550 стало на облік. Призвали уже десь 280. Але цифра чоловіків з числа переселенців є більша. Хоча знаю, що багато родин приїхали – жінки з дітьми тут, а чоловіки в ТРО чи ЗСУ. Я прихильник більш добровільної мобілізації.

Яка війна? Що ти розказуєш? Не всі адекватно тоді підійшли до цього

У грудні торік ви написали "Дав доручення комунальним підприємствам навести лад у приміщеннях, які є в їх підпорядкуванні і які можна використати як захисні споруди. І це стосується всіх: треба перевірити кожен підвал, привести його до ладу, щоб там можна було переховуватися". Підготувалися тоді по-справжньому? Передбачали, що небезпека може бути?

Комунальні краще відреагували. Приватні не дуже. Яка війна? Що ти розказуєш? Не всі адекватно тоді підійшли до цього. Мало хто вірив, що може бути війна. Не вірили, що Західну Україну можуть бомбити. Але коли в перший день ракети потрапили в аеропорт, всі все зрозуміли.
Я знав, що війна буде. До неї треба було готуватися. Був час це зробити краще і серйозніше. Була аналітика британської і американської розвідки. Цим злегковажили.

  Руслан Марцінків був депутатом Івано-Франківської міської та обласної рад.  З 2015 року - мер Івано-Франківська. Вдруге обрався на цю посаду в 2020-му. Зараз закликав переселенців поважати традиції та звичаї містян. Пам’ятати, що вони в гостях. Водночас звернувся до місцевих і попросив не обслуговувати в магазинах людей, які звертаються російською, гуртуватися біля храмів і проводити "лагідну українізацію".  Фото: Facebook.com
Руслан Марцінків був депутатом Івано-Франківської міської та обласної рад. З 2015 року - мер Івано-Франківська. Вдруге обрався на цю посаду в 2020-му. Зараз закликав переселенців поважати традиції та звичаї містян. Пам’ятати, що вони в гостях. Водночас звернувся до місцевих і попросив не обслуговувати в магазинах людей, які звертаються російською, гуртуватися біля храмів і проводити "лагідну українізацію". Фото: Facebook.com

Наші люди йдуть у Збройні сили, добровольцями до Києва їдуть. Щодня відправляємо


Тоді ж ви закликали містян вступати в ТРО "можна підписати контракт у загони територіальної оборони. Особливо це стосується тих, хто не хоче бути несподівано мобілізованим на фронт". Укомплектували свої загони ТРО?

Так, ми сформували основу тоді. Батальйон повністю укомплектували за п'ять днів. Люди йдуть у військкомат. Запис був такий що люди приходили, їх записували і просили прийти пізніше. Наші люди йдуть у Збройні сили, добровольцями до Києва їдуть. Щодня відправляємо. Свідомо всі йдуть. Мотивація – це дуже велика річ.


Уже 30 підприємств розглядають можливість переїзду до нас. Дехто уже почав процес


Яка ситуація у місті з бізнесом? Чи працюють підприємства? Які виробництва зі сходу чи півдня хочуть перенести потужності до вас?

Перший тиждень не працювали. Було важко умовити. Зараз 90 відсотків наших підприємств працюють.
Уже 30 підприємств розглядають можливість переїзду до нас. Дехто уже почав процес.
Це виробництва алюмінію, запчастин. Сприяємо кожному виробництву, яке їде до нас. Це робочі місця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ізоляції, з ручним керуванням, талонами і без Китаю. Економіст оцінив перспективи РФ

Чи працевлаштовуються вимушені переселенці? Чи у місті або області вакансії?

У фонді безробіття зараз є 450 вакансій. На комунальних підприємствах ще 86. Ми всім пропонуємо. Поступово відгукуються. Десь до 50 осіб працевлаштувалися. Але люди більше сподіваються, що повернуться додому.
Зараз іде повномасштабна війна. Ніхто не очікував такої кількості переселенців. Я раніше був у місті Газіантеп на півдні Туреччини. Місто за півтора місяці удвічі збільшилося – прибули 500 тисяч переселенців із Сирії. Не хочу таких аналогій. Сподіваємося, що не буде такої критичної кількості людей.

Одна з проблем – паління трави. Країна палає, а вони ще траву палять. Караємо паліїв

Днями в Івано-Франківську спіймали двох мародерів і прив'язали до стовпа. Ви пообіцяли публічно карати злодіїв - "20 буків по голій сраці". Це працює?

Це жарт, але в кожному жарті є доля правди. Мародерство в час війни повинне каратися дуже радикально. Івано-Франківськ приєднався до флешмобу.
Злочини зараз є різні. Люди забувають правила дорожнього руху. Думають, що війна і можна все порушувати. Одна з проблем – паління трави. Країна палає, а вони ще траву палять. Караємо паліїв. Є й серйозніші речі – боротьба з диверсантами й інформаторами. Наша Служба безпеки зловила першого наводчика і жінку, яка допомагала ворогу. Роботи багато в цьому напрямку.


Ворогу хотілося б нестабільність зробити і в Західній Україні. Придумати якусь Західноукраїнську народну республіку чи ще якусь біду


Івано-Франківська обласна прокуратура повідомили про підозру двом особам за "спробу організації насильницької зміни конституційного ладу та захоплення державної влади в західних областях України". Вони шукали в області 500 осіб досвідом ведення бойових дій для захоплення адмінбудівель. Мали ліквідувати ключових керівників силових органів і представників влади. Ви готові до таких спроб? Бачимо приклад Херсону. Працюють якось правоохоронці на випередження?

Виявляють диверсантів. Звісно, що ворогу хотілося б нестабільність зробити і в Західній Україні. Придумати якусь Західноукраїнську народну республіку чи ще якусь біду. Щоб у людей була паніка і страх. Щоб не йшли в ЗСУ. Це їх бажання. Але правоохоронні органи спрацювали.
Не можна говорити, що тут є проросійські настрої. Це якісь одиниці, які підтримували ОПЗЖ. А на останніх виборах цю партію навіть не зареєстрували. У нас всі продемократичні проукраїнські сили.


Треба засадити всю вільну землю, щоб пережити наступну осінь і зиму

11 березня ви викликали містян садити городи. А 12-го окупанти бомбардували місто.

Мала бути оголошена друга хвиля мобілізації і перед цим завдали удар. Хоча й до цього били. Ми розуміємо, що в будь-який момент можуть бути повторні удари.
Городи – це мова про те, що у нас багато вільної землі. Її брали у 1990-х садити картоплю, цибулю. З часом те було простіше купити, ніж обробляти. Тепер треба засадити всю вільну землю, щоб пережити наступну осінь і зиму. Люди почали готуватися – бачу по полях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "До 700 мільйонів людей в світі можуть опинитися за межею голоду через війну в Україні" - Ярмак

Торік місто стало третім за комфортом в країні. Що змінила війна? Від яких сервісів відмовилися, а які додалися?

Зараз багато сервісів зупинилися. Це і повноцінна робота ЦНАПів. І певний розвиток комунального транспорту. Хоча він не зупинявся ні на один день і дуже виручає. Ми працювали над благоустроєм, ремонтом доріг, будівництвом моста. Продовжимо роботу після перемоги так, що Франківськ був не тертім, а першим.


Після децентралізації бюджети міста зросли. Як зараз це вам допомагає?

Бюджети зросли. Але й видатків на органи місцевого самоврядування переклали. Зараз проблема – кількість податків зменшилася. А треба утримати працівників. Зокрема комунальну сферу. Щоб була вода, тепло, вивозилося сміття. Зараз вистачає грошей тільки на заробітну плату. Ще й переселенці зараз на нас. І допомога військовим теж.

Зараз ви читаєте новину «"Війна може затягтися до кінця року" – мер Івано-Франківська». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі