середа, 30 березня 2022 10:25

Спецтема: Війна Росії проти України

"В Україні багато Чорнобаївок. Після перемоги розкажемо, куди і як ми відправляли росіян" – Роман Костенко

Україна воює із сильним противником, якого не можна недооцінювати. Попри те, що російські окупаційні війська не мають мотивації, мають ще багато сил і засобів для боротьби. Зараз намагатимуться втримати захоплені території і не зупиняться на анонсованих планах щодо Донецької і Луганської областей. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів народний депутат від "Голосу", кіборг Роман Костенко. З початку війни він обороняє Миколаїв.

Яка зараз ситуація в Миколаєві та області?

Стабільно напружена. Противник постійно обстрілює цивільне населення, об'єкти інфраструктури. Зате ми їх відігнали до кордонів Херсонської області. І вони перебувають далі, ніж є можливість обстрілу ствольної артилерії. Зараз менше напруження, ніж за два тижні до цього. Але воно залишається. Противник окопується і підтягує сили. А ми намагаємося з'ясувати, які в нього подальші цілі. Миколаїв тепер місто-герой.

Начальник головного оперативного управління російського генштабу Сергій Рудський заявив, що сили й кошти окупантів зосередяться на "повному звільненні Донбасу". До чого нам тепер готуватися?

Маємо враховувати, що це може бути дезінформація, щоб змусити нас робити передислокацію військ. Друге - що саме вони називають першою фазою операції. Вони збиралися однією фазою за три дні захопити всю країну. У них це не вийшло й почали ділити на фази. Друга фаза, наскільки є інформація, російські війська збиралися відрізати Південь і розділити Україну. Це теж не вийшло. Тепер розповідають про Донбас. Думаю, вони бачать свої реальні можливості. Те, що встигли захопити, намагатимуться й утримувати. Вони не мають варіантівваріантів. Наше завдання - не дати їм окопатися і постійно контратакувати.

Феномен Чорнобаївки - у наших воєнних командирах. Це великий труд

У чому феномен Чорнобаївки? Вона вже стала одним із символів нашої боротьби.

Феномен Чорнобаївки - у наших воєнних командирах. Для когось - це просто удача чи несподіванка. І, можливо, якісь жарти. А для військових, для нас - це великий труд. Це проведена робота, щоб створити логістичні умови, щоб у противника не було жодного іншого шансу, ніж прийти саме в ту точку. Наприклад, це знищення інших аеродромів, які треба противнику, як аеродроми підскоку. Це проміжні аеродроми з інфраструктурою, яка дозволяє заправляти або обслуговувати вертольоти, бо вони мають невеликий радіус дії. Тому, щоб захопити Південь України, треба постійно дозаправлятися і вони мають іти в Чорнобаївку. У полі можна сісти. Але умови такі, що там не сильно зараз сядеш плюс треба логістику і забезпечення, яке теж не може бути непоміченим. Тому вони щоразу сподіваються швидко сісти, обслугуватися і або далі летіти бомбити, або повернутися на місце дислокації в Каховці. Ми зробили так, що вони можуть бути тільки там. А сюди прилітають. Ми за цим спостерігаємо. Тільки вони десь сідають, ми їх накриваємо. Феномен не в тому, що вони такі дурні. Наше командування не дає їм шансів. А задачі виконувати треба, тому покладаються на випадок - а раптом не побачимо. А таке не проходить у ЗСУ. Ми їх бачимо. Особливість Чорнобаївки, мабуть, у тому що вона перша, де кілька разів поспіль росіян "накривали". Але таких місць і в області у нас є, і в усій країні. Коли писатимемо мемуари, то розкажемо, куди наші військові відправляли ворога, у які місця.

До Херсона вже зайшли російські війська й усі чекали на окупацію Миколаєва


Рік тому ви з генерал-майором Дмитром Марченком, який керує обороною Миколаєва, знімали відео для YouTube. Там пояснювали українцям правила стрільби різною зброєю. Також разом були в ДАПі. Зараз разом обороняєте Миколаїв. Ви самостійно обрали підрозділ і територію, яку бороните від ворога?

Я родом із Херсонської області. П'ять років навчався в Одеському інституті сухопутних військ. Потім понад 10 років жив і служив спочатку в десантних військах, а потім в СБУ в "Альфі" в Миколаєві. Тому Південь – це вся моя батьківщина. Дмитро Марченко теж навчався в Одеському інституті сухопутних військ. Потім служив у десантній частині, де служив і я. Марченка призначили сюди, щойно побачили, що ситуація серйозна. І я теж вирішив, коли був у Києві, що в столиці вистачає досвідчених людей. Бачив, яка ситуація - до Херсона вже зайшли російські війська й усі чекали на окупацію Миколаєва. Я пам'ятаю, що їхав, проривався і в голові вже продумував: зараз Миколаїв оточать і як ми боронитимемося в закритому місті, які будуть бої? Але ми приїхали сюди. Знайшли можливості й завдяки Південному оперативному командуванню, завдяки головнокомандувачу, завдяки діям на місці тут Марченка, Кіма, всіх офіцерів, солдатів, правоохоронців і небайдужих цивільних громадян ми змогли відбити противника і відкинути на безпечну відстань від міста.

  Роман Костенко відомий за позивним "Гром". Є секретарем Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Розпочинав службу у 79 повітряно-десантній бригаді Збройних сил України. Згодом служив  на керівних посадах у спецпідрозіділі Служби безпеки України "Альфа". Брав участь у війні на Сході України з 2014 по 2019 роки. На останніх парламентських виборах обрався народним депутатом від партії “Голос”. Фото: Facebook.com/KostenkoRoman
Роман Костенко відомий за позивним "Гром". Є секретарем Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Розпочинав службу у 79 повітряно-десантній бригаді Збройних сил України. Згодом служив на керівних посадах у спецпідрозіділі Служби безпеки України "Альфа". Брав участь у війні на Сході України з 2014 по 2019 роки. На останніх парламентських виборах обрався народним депутатом від партії “Голос”. Фото: Facebook.com/KostenkoRoman

А як нам бути з іншими напрямками на Півдні? Можемо так само вибити їх із Херсона?

Зараз ми набираємо бойових можливостей і виганятимемо ворога. Не буде половинних дій. Нам треба набрати спроможності та йти в наступ. Треба збирати людей. Так, це страшно. Так, це небезпечно. Так, будуть загиблі. Але місія нашого покоління - поставити Росію туди, де вона має бути. Замкнути її там. Щоб вони забули навіть дивитися в бік європейського суспільства.

Ми кілька разів міняли їм плани. Хотіли відділити Південь. Зробити Україну неморською державою

На тому напрямку, за даними нашої розвідки, було зосереджене угруповання 17-20 тисяч росіян. Який план мали загарбники та як він змінився в ці дні? Що тепер у них на меті?

Ми кілька разів міняли їм плани. Хотіли відділити Південь. Зробити Україну неморською державою. Створити свою так звану Новоросію і показати світу - нам це вдалося. А Миколаїв показав, що є, був і буде українським. Вони зараз хочуть залишити за собою напрямок сухопутного коридору на Крим. Але ми їм цього не дозволимо.
Напрямок складний для них і для нас. Ми звільняємо села. Відтісняємо їх. Вони не можуть просунутися. Але мають достатньо сил, щоб стримувати. Місцевість відкрита. Добра для використання танків, артилерії.


Марченко в ефірі розповідав: "Є позитивний момент, що в селах люди зустрічають противника і починають бити його ще на підході до Миколаєва". Як люди це робили? Не боялися?

Це більше про територіальну оборону. Багато було прикладів, коли ТРО й місцеві жителі зі зброєю зупиняли окупантів, перекривали шляхи. Якщо робили, то не боялися. Зараз кожен українець - солдат. Тому що ворог воює як і з військовими, так і з цивільними. Убивають усіх, тому всі мають боротися. Не треба дивитися в очі ворога й чекати кулі. Кожен має воювати.

Розкажіть свої враження від роботи нашої ТРО. Військові експерти кажуть, що до такого армія окупантів була не готова. У чому особливість?

Так, ТРО - молодці. Є нюанси. Але це через те, що ми їх не встигли нормально сформувати. І все залежить ще від командирів. А взагалі - це герої, які взяли до рук зброю і пішли захищати свої рідні міста й села. Я в захваті, що в нас є такі люди. Про їхню підготовку і все інше - окрема тема. Бо коли люди без підготовки беруть зброю і йдуть воювати на одному ентузіазмі, це, звісно, добре, але їх треба готувати. А те, що в нас є такі люди, які готові це робити, великий плюс для нації.

Бояться вступати увпрямий бій зі нашими військовослужбовцями. Тому що вже програли битву на Миколаївщині. Тепер починають боротися з мирним населенням

На Миколаївщині, як і в інших регіонах, окупанти обстрілюють житлові будинки, школи, госпіталі, дитячі садки. Із чим це пов'язано?

Вони бояться вступати в прямий бій із нашими військовослужбовцями. Тому, що вже програли битву на Миколаївщині. Тепер починають боротися з мирним населенням. Думають, якщо їх бомбити, то люди будуть негативно налаштовані проти українських військових. Але це їм не допоможе. Вони не враховують, що це не Росія. І наші люди навпаки нам допомагають. Росіяни самі собі шкоду зробили. Навіть ті люди, які були прихильниками Росії, зараз змінили думку. Після того, що сталося, українцям уже не промиєш мозок. Не сприймуть, що хтось іде рятувати "русскій мір".

Бачили їх у наших берцях. Хтось був у нашій формі

Часом ви публікуєте фото з трофеями після боїв. Є якісь новинки з обладнання чи техніки, яке затосовують?

Там не було нічого такого, чому можна позаздрити. Бачили їх у наших берцях. Хтось був у нашій формі.

Забирають із наших полеглих одяг і взуття?

Або з убитих, або зі складів, якщо вони десь проходили.

Ви брали в полон російських солдатів. Чому вони всі кажуть, що не знали куди й навіщо їдуть?

Це їм сказали їхні замполіти чи комісари. Щоб таке говорили, коли потраплять у полон. Все вони прекрасно знали. Їхали сюди з думкою, що їх зустрічатимуть як "осовободітєлєй". А вийшло по-іншому. Тому й використовують цю легенду.

  Роман Костенко: "Подивіться на Придністров’я, Абхазію, Південну Осетію. Вони туди зайшли і уже не виходять. Пам’ятаємо повномасштабне вторгнення у Грузію. Зараз вторгнення в Україну. Методи не міняють. А вони в них дуже примітивні. Їхня дипломатія працює тільки за рахунок варварської сили і свого людського ресурсу, який кидають на м’ясо". Фото: Facebook.com/KostenkoRoman
Роман Костенко: "Подивіться на Придністров’я, Абхазію, Південну Осетію. Вони туди зайшли і уже не виходять. Пам’ятаємо повномасштабне вторгнення у Грузію. Зараз вторгнення в Україну. Методи не міняють. А вони в них дуже примітивні. Їхня дипломатія працює тільки за рахунок варварської сили і свого людського ресурсу, який кидають на м’ясо". Фото: Facebook.com/KostenkoRoman

Як оцінюєте їхню підготовку?

Дивлячись, які підрозділи. Не можна недооцінювати противника. У них багато сили й засобів - танків, артилерії, запасів. Загалом вони іноді і з артилерії точно б'ють. І танками працюють. Ми воюємо реально із сильним противником. Морально слабким, але військово сильним. Підготовка теж різна. Буває нормальна. А буває ніяка. Десантники краще, піхота - гірше.

На поступки йти не можна в питанні територіальної цілісності

Ви стежите за переговорами між нашою делегацією та РФ? На які поступки не можна йти?

Коли час є, контролюю цей процес. Маю знати, щоб ніхто до чогось не надомовлявся. На поступки йти не можна в питанні територіальної цілісності. Взагалі не можна йти на переговори, поки не відвоюємо територію, яка була під нашим контролем хоча б до 24 лютого. Тому що Росія ніколи не вийде з них. Навіть якщо про щось домовимося.
Жодна країна не може диктувати нашій, що маємо робити - щось демілітаризувати, денацифікувати, питання мови. Це все наше внутрішнє.
Подивіться на Придністров'я, Абхазію, Південну Осетію. Вони туди зайшли й уже не виходять. Пам'ятаємо повномасштабне вторгнення в Грузію. Зараз вторгнення в Україну. Методи не міняють. А вони в них сильно примітивні. Їхня дипломатія працює тільки завдяки варварській силі й власному людському ресурсу, який кидають на м'ясо.

Як можна врятувати Маріуполь? Зараз це всім болить.

Це мають вирішувати верховний головнокомандувач і головнокомандувач. У них є вся інформація. Якщо говорити просто - відправити сили на деблокацію Маріуполя. Але це дилетантська точка зору, погляд згори. Є питання: де взяти ці сили, хто прикриє фланги, хто віджене ворога, щоб ці сили взяти з одного місця і перевести в інше. А чи не заблокують тоді інше місто, бо звідти заберемо війська? Це складна військова система.

Від чого залежить наша перемога?

Перше - єднання людей і на окупованих територіях, і підконтрольних, і армії. Друге - розуміння партнерів, що воюємо не тільки за Україну, а за весь цивілізований світ.

Зараз ви читаєте новину «"В Україні багато Чорнобаївок. Після перемоги розкажемо, куди і як ми відправляли росіян" – Роман Костенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі