пʼятниця, 21 травня 2021 20:23

Україну виключили з політичного діалогу про "Північний потік-2" - як діяти

Україну виключили з політичного діалогу про "Північний потік-2" - як діяти
"Північний потік-2" обговорюють без України: Фото: Reuters

Ситуація з "Північним потоком-2" загрозлива, попереджає заступниця міністра зовнішніх прав Олена Зеркаль.

"Атака на корпоративну реформу – а спосіб заміни керівництва "Нафтогазу" сприймають саме так – сильно розчарувала наших союзників. Вони все ще готові протистояти Росії в регіоні, але вже не впевнені, що ми вміємо тримати слово. А ми обіцяли здійснювати незалежний, в інтересах громадян, контроль за найбільшою корпорацією країни. Результат – саме такий, на який розраховував Кремль. Питання "Північного потоку-2" починають обговорювати без нас. Україну виключили з політичної розмови, і це проблема", - пояснила.

У свіжому звіті Конгресу щодо санкцій йдеться, що з Україною не радилися щодо них.

"Ще в лютому такі консультації проводилися. Більше того, німецькі дипломати одразу після атаки на "Нафтогаз" активізувалися і почали пропонувати Білому дому "інший спосіб" захистити Україну. Бо без нас можуть вирішити, що є "альтернативне рішення в інтересах країни". Воно називатиметься по-різному – мораторій на побудову, чи фонд підтримки України, чи гарантії прокачки", - розповіла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада закликала США зупинити "Північний потік-2"

Щоб врятувати ситуацію чиновниця називає три кроки.

"По-перше, зрозуміти, що на кону 3 мільярди доларів щорічно, за які можна розбудовувати країну. Це енергетична безпека, безпековий щит, яким є газотранспортна система. Та повага стратегічних партнерів. По-друге, треба показати стратегічним партнерам – США, Німеччині, Франції, – що ми розуміємо, наскільки великою є проблема і повернути відданість корпоративному врядуванню. Наглядова рада дала зрозуміти, що готова допомогти. Треба просто взяти і припинити порушувати правила. По-третє, не шукати винних, а продовжувати чесно та відверто відстоювати інтереси України, чим стільки років займалася команда "Нафтогазу"", - радить.

Важливим для держави, каже, є взятися за дієві інструменти і сфокусуватися на тому, щоб зупинити "Північний потік-2".

Ризик того, що Україна програє війну проти "Північного потоку-2", досить високий, пише заступниця міністра зовнішніх справ Олена Зеркаль .

Зараз ви читаєте новину «Україну виключили з політичного діалогу про "Північний потік-2" - як діяти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі