пʼятниця, 21 травня 2021 11:43

Рада закликала США зупинити "Північний потік-2"

Рада закликала США зупинити "Північний потік-2"
За звернення проголосували всі фракції і групи крім ОПЗЖ. Фото: @verkhovna.rada.ukraine

Верховна Рада України звернулася до Палати представників і Сенату Конгресу Сполучених Штатів Америки про запровадження санкцій щодо будівництва газопроводу "Північний потік-2" як інструменту гібридної війни країни-агресора Росії.

За це в п'ятницю проголосували 292 народних депутати. Зокрема фракції "Слуга народу", "Європейська солідарність", "Батьківщина", "Голос", групи "Партія "За майбутнє" і "Довіра".

Нуль голосів "За" - ОПЗЖ.

"Верховна Рада України закликає Палату представників і Сенат Конгресу Сполучених Штатів Америки використати весь наявний інструментарій, передбачений американським законодавством, для цілковитого і незворотного зупинення будівництва газопроводу в рамках проєкту "Північний потік-2" шляхом застосування блокуючих санкцій проти всіх учасників даного російського геополітичного проєкту, у тому числі NordStream AG", - сказано у зверненні.

"Північний потік - 2" є черговою спробою Російської Федерації використовувати енергетику, як інструмент гібридної війни, прямо загрожує енергетичній безпеці як України, так і Європи, а також порушує принципи Енергетичного Союзу ЄС щодо диверсифікації джерел енергії, маршрутів і постачальників в газовій сфері, наголошує парламент.

Метою цього газопроводу є обійти територію України, створити механізм тиску на нашу державу і країни Центрально-Східної Європи, підірвати трансатлантичну єдність, розділити Європу і посилити залежність країн ЄС від поставок російського газу.

Компанія "Газпром" повністю контролюється РФ, яка веде збройну агресію проти України й окупувала частину території.

Українські та міжнародні суди розглядають справи про причетність посадових осіб РФ до організації терористичних актів, злочинів проти людяності та воєнних злочинів на території України. Зокрема, йдеться про незаконне захоплення нафто- і газовидобувних підприємств на окупованих Росією територіях України, постачання газу незаконним збройним формуванням і терористичним організаціям.

Концентрація російських трубопроводів у Балтійському морі може дати Росії привід для активного захисту "Північного потоку – 2": починаючи з формальних процедур контролю руху суден у Балтійському морі, а згодом, як у випадку з Україною, і більш агресивної поведінки, блокування кораблів, впливу на торгівлю в регіоні.

Реалізація "Північного потоку – 2" остаточно розв'яже руки РФ і дозволить продовжити російське військове вторгнення в Україну.

Раніше США відмовилися від санкцій проти компанії-учасника "Північного потоку-2" - Nord Stream 2 AG та її виконавчого директора Маттіаса Варнінга.

"Північний потік-2" - проєкт магістрального газогону з Росії в Німеччину через Балтійське море завдовжки 1234 км.

Зараз ви читаєте новину «Рада закликала США зупинити "Північний потік-2"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі